От х:

Днес в x:

Клиенти на КТБ ще съдят държавата за нанесени вреди

Фирми, предприятия и клиенти на КТБ ще съдят държавата заради кризата с четвъртата по големина българска банка.
В писмо до медиите инициативен комитет заявява, че ще търси отговорност от БНБ, прокуратурата, следствието и МВР, както и обезщетения за понесените вреди и пропуснати ползи.

Авторите посочват, че на този етап умишлено не изброяват поименно жалбоподателите, защото върху тях се оказва натиск и са отправяни заплахи, вкл. от прокурори и следователи. Казват обаче, че става въпрос за няколко структуроопределящи предприятия от военната промишленост и техни служители, както и за заводи от Русе, Пловдив, Плевен, Сопот, Лясковец, Варна и др.

"Между нас има фирми и юридически лица, които втори месец не могат да ползват парите си, които са на влог или се изплащат чрез КТБ. Считаме, че вината носят държавни институции, които действаха неадекватно или под натиск, а в определени ситуации бездействаха, с което дадоха възможност на определен политико-икономически кръг да атакува безпрецедентно кредитната институция", пише в писмото.

Според подписалите го противоречивите и на моменти манипулативни съобщения за състоянието на банката, давани от БНБ, прокуратурата, следствието и МВР са допринесли за възникването на сегашната криза. Те завеждат колективен иск за вреди срещу граждани и фирми.

Инициативният комитет се е обърнал към адвокатска кантора в чужбина, която да отстоява интересите им пред международния съд в Люксембург. Ще подадат и колективен иск до Окръжния съд като първа инстанция.

"Разклатена бе не само една банка, но и цели сектори от икономиката на страната. Пряко засегнати са над 15 000 служители и работници само от Военно-промишления комплекс. Поне 150 000 са засегнатите в други сектори", допълват авторите.

През юни КТБ беше принудена да поиска да бъде поставена под специален банков надзор от страна на Централната банка на България след като нейни клиенти изтеглиха повече от една пета от общите депозити на банката. Последвалият одит показа, че дейностите в банката са несъвместими със закона и добрите банкови практики, според БНБ.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини