От х:

Днес в x:

Кметът глобява държавата, била неестетична

Тази сграда е неестетична


Община Хасково ще глоби държавата в лицето на областния управител заради неестетичния външен вид на администрацията на пл. Свобода №5. Специално назначена от кмета комисия констатирала, че конструктивното и санитарно-хигиенно състояние на сградата на областна администрация било незадоволително и е необходимо изкърпване на частично разрушената външна мазилка и пребоядисване на фасадата. Констативният протокол със заключенията е бил изпратен на областния управител. Тия дни е бил получен отговор от името на зам.-областния Иван Станчев, в който е деклариран отказ да се извършат необходимите ремонтни дейности.

Предписанието е в съответствие с разпоредбите на Закона за устройство на територията и Наредбите на общинския съвет в Хасково, посочват от общината. Затова отказът се интерпретира като погазване на закона, казва кметът Георги Иванов и заключава, че щом „държавата не спазва закона, какво остава за другите“. Следващата стъпка според него е изпращане на ново предписание с указан срок за извършване на ремонтните дейности. После следва глоба - първата от 500 лв, а при неизпълнение - последващи глоби всяка от които по 2000 лв.

Войната между областна и община се точи през цялата 2014-та година. „Казус бели“ първоначално бяха две сгради в центъра, разположени на улиците „Преслав“ 15 и „Русе“ 25. Неизползваните в момента търговски обекти били с рушащи се мазилки и освен неестетични, били и опасни. Общината била готова да ги ремонтира за своя сметка, но мъчнотията била, че собствеността е поделена - 75 % за общината и 25 % за държавата. От областната отказали да ги ремонтират, отказали и предложението на общината да изкупи дела на държавата и сама да се заеме с обектите, каза на пресконференция миналата седмица кметът Иванов. Според него имотите щели да бъдат далеч по полезни, ако сградите се съборят и на тяхно място се изгради сувенирен магазин с туристическа насоченост. Всякакви идейни проекти обаче са стопирани заради разногласията на собствениците. Коментарът на кмета бе лаконичен:„Ще чакаме друга власт, която да е склонна да преговаря“.

Коментар на областния или негов заместник към момента не е получен въпреки отправеното запитване през преслужбата и нееднократните опити на Haskovo.net да се свърже с г-н Исов и г-н Станчев на мобилните им телефони. Ако се получи тяхно становище, то ще бъде публикувано.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини