От х:

Днес в x:

Oпасни съставки в слънцезащитните кремове

Броят на случаите на развитие на меланом (рак на кожата) е във възход в глобален мащаб. Американската „работна група по екологията“ обяснява в своето „Ръководство за слънцезащитните кремове“ от тази година, че това се дължи на изкуствено чувство за сигурност в силата на слънцезащитните продукти за защита на кожата. Хората не предприемат други мерки, за да се предпазват от слънцето, като например да се прикриват, да стоят на сянка, да избягват ходенето на слънце по пладне. Но това не е всичко. Слънцезащитният фактор SPF говори за способността на продукта да отразяваултравиолетовите лъчи, които предизвикват изгаряния, но не казва нищо за вредните съставки в тези кремове и мазила.

Вярно е, че производители са задължени да етикират продуктите си и да посочват тяхното съдържание. Това обаче не забранява на компаниите да използват токсични съставки в своите продукти. Ето някои насоки за търсене на по-безопасни слънцезащитни продукти – такива, които съдържат по-малко опасни за здаврето съставки.

Опасните съставки:

Да се избягват продукти, които съдържат тези химикали:

  • Оксибензон

Предизвиква алергични реакции и въздейства на хормоналната система

  • Витамин А (retinyl palmitate)

Предизвиква раздразнение на кожата, потенциален канцероген

  • Парфюми

Често съдържат алергени и токсични съставки

Продукти, които да се избягват: спрейове, пудри, слънцезащитни кремове с фактор над 50

Важните съставки:

  • Цикнов оксид

Естествено блокира UVA и UVB лъчите

  • Авобензон

3% съдържание осигурява достатъчно добра защита от UVA лъчите

Предпочитани продукти: слънцезащитни продукти с фактор 15-50

Освен да си купи по-безопасен слънцезащитен крем, всеки любител на слънчевите бани има и възможността да си приготви сам такъв лосион от натурални съставки – ето две рецепти за “направи-си-сам” слънцезащитни мазила.

За защита от комари и други хапещи насекоми пък има и чудесни, изцяло биологични и безопасни дори за децата “направи-си-сам” репеленти срещу комари и други насекоми.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини