От х:

Днес в x:

25-годишна издържа 50 химиотерапии, търси последна помощ срещу рака

Ивелина и майка и Антоанета заедно в борбата срещу рака


25-годишната Ивелина Илкова Иванова издържа близо 50 химиотерапии срещу коварната болест на Хочкин /рак на лимфите/ от 2011-та година досега. Девойката преживя мъчителното лечение, от което много онкоболни сами угасват като свещички, но за нещастие - издържала и болестта. Последните прегледи от януари тази година показали, че прогресира и дава разсейки в костите. За момичето няма друг шанс освен скъпо струващо експериментално лечение в чужбина. Българската медицина, отговорна в много отношения за трагедията, е вдигнала ръце. За последно предложила девойката да остане на поддържаща терапия. Което на практика е смъртна присъда. С която семейството, приятелите и самото изтерзано от мъки момиче, не искат да се примирят. В последен опит Ивелина залага живота си или по-точно малкото й оставащи месеци.
Шансът идва с предложението на израелска клиника, която извършва експериментално лечение. То се свежда до изработването на индивидуална ваксина срещу рака. Получава се като се вземе материал от злокачествените клетки, който след съответната обработка се вкара обратно в тялото. Целта е организмът да разпознава рака и сам да се научи да го унищожава. Документирано е, че това лечение помага, но е строго индивидуално.

Границата между живота и смъртта за една 25-годишна българка е 80 хил. долара. Срокът за набавянето на парите обаче е крайно ограничен. Лечението трябва да започне най-късно на 5-ти август за да има Ивелина шанс за успех. Като жест към изтормозеното момиче израелците заявили, че ще почнат дори и при първа вноска от 50 хиляди лева, което е по-малко от половината необходима сума. Другата част ще се даде когато може.

„Моля ви, помогнете, за да има шанс един млад живот да оцелее“, пише в писмо до редакцията ни хасковлията Димо Димов. Той е един от активните сподвижници във фейсбук страницата, организирана в помощ на Ивелина. Първо опитали да организират кампания с ДМС номер и да набират средства чрез SMS. Обаче трябвало държавата писмено да декларира, че няма държавно финансиране за лечението. За този документ българската бюрокрация изисква 1 месец. Който Ивелина няма. Надеждата й е в преводи по банковата й сметка, за съжаление, открита съвсем наскоро.

Младото момиче понастоящем живее в Пловдив. Чрез свои сътрудници Haskovo.net установи лична връзка с нея и семейството й. Срещата разкри потресаващата история на едно безхаберие, което обрича младите хора на България.

Ходенето по мъките започва в 2011-та г. Цели 6 месеца болната Ивелина е лекувана за бъбреци ?! , като се превръща в ходеща аптека от различните диагнози, поставени без дори един скенер. Накрая известен нефролог изключил категорично бъбреците от уравнението на болестта и едва тогава започнали нови изследвания. Най-накрая с образна диагностика. Скенерът бързо разкрива зловещата болест на Хочкин, далеч не толкова рядко, колкото би ни се искало, заболяване. Ракът има пик във възрастта от 20 до 30 и от 50 до 60 години и Ивелина е една от „късметлийките“. Обидното е, че заболелите оздравяват от 60 до 90 % ако лимфомата е хваната в първите два стадия. Ивелина обаче е в третия.

След правилната най сетне диагноза, следва брутална терапия, включваща близо 50 вливания на отрови в организма и 2 костно-мозъчни транспантации, до една неуспешни. Бъдещата журналистка напуска Бургаския свободен университет, майка й напуска постоянната си работа и започва да работи само нощем. Денем е при дъщеря си, а вечерта бди бащата на Ивелина. Отслабналата девойка трудно става от леглото си. Не се отказва обаче да се бори, въпросът е, че не зависи само от нея.

Справка на Haskovo.net показва, че предлаганият вид лечение е имал ефект. Преди години млад мъж от Асеновград на име Николай предприема същата процедура, но в клиника в Испания и за доста повече пари - 100 хил. евро. Факт е обаче, че неговият рак на дебелото черво вече е излекуван.

Ивелина вярва в чудеса. Но се надява на хората.

Дарителска сметка в лева на името на Ивелина Илкова Иванова: В Райфайзен банк: BG81RZBB91551004924046 BIC: RZBBBGSF

Г. Христов

Ивелина преди началото на болестта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини