От х:

Днес в x:

Гранд хотел Будапеща

Това е филм с атмосфера, каквато липсва от години на големия екран. Ако говорим за истинско кино, това е филмът на 2014. Но не очаквайте да го видите по върховете на боксофисите. Не за първи път смислен, красив и интересен филм да си остава непознат за широката публика. Защо това е така, е една друга тема.

"Гранд хотел Будапеща" излезе през март. Веднага бе високо оценен от киносредите, както се случва с всяка от работите на Уес Андерсън. Неговия особен специфичен почерк ще ви кара да се влюбвате с всеки следващ кадър. До самия финал ще се питате: "А сега какво ще става?". Всяка сцена, всеки детайл имат значение в тази великлепно разказана трагикомична история, няма слаб момент, няма тегави и разтегливи пасажи. И най-вече - няма нито едно от характерните холивудски клишета - нито в сценария, нито в играта на звездите, нито в заснемането и монтажа. Подходът е минималистичен - сцените за изчистени от излишни детайли, а всичко, попадащо в кадър разказва много. Лиричните моменти крият смях, изненадата е с нотки на носталгия. Не липсват криминални елементи, все пак има убийство, завещание и наследници. Към това се добавя затвор, бягсто от затвора, конспирация на консиержите и невероятен екшън из алпийските лифтове и писти.

Самият Уес Андерсън казва, че намира вдъхновение в работата на Франсоа Трюфо, Луи Мал, Стенли Кубрик, Орсън Уелс и Роман Полански. И в осмия си филм работи отново с актьорите Оуен Уилсън, Бил Мъри, Ейдриън Броуди, Едуард Нортън и Тилда Суинтън. Освен тях в "Гранд хотел Будапеща" участват  Ф. Мъри Ейбрахам, Ралф Файнс, Джъд Лоу, Уилям Дефо, Харви Кайтел. Зад камерата е Robert Yeoman, който снима или прави кинематографията на всичко от Уес Андерсън. Филмът обаче е германско-британска копродукция. Съществено е да се знае, че сюжетът е вдъхновен от творбите на Стефан Цвайг, а снимките са направени изцяло в Германия. Финансирането идва от германски фондове.

С две думи историята е за приключенията на легендарния консиерж Густав Х от изискания хотел, разположен в планината в несъществуващата империя Зубровка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини