От х:

Днес в x:

Великобритания строи първия си космодрум

Великобритания от доста време насам е заявила намерението си да бъде един от главните двигатели на революцията, която ще изпрати дори обикновените хора в Космоса. Една от компаниите занимаващи се най-активно с идеята за космически туризъм, например, е Virgin Galactic на британеца Ричард Брансън, която ще изстрелва туристи в Космоса от Съединените щати при цена на пътуване от $250 хиляди.

Днес, обаче, стана ясно, че бъдещите космически туристи няма да има нужда да ходят до САЩ, за да напуснат планетата. Великобритания обяви, че ще построи космодрум на родна земя, който ще бъде завършен дори преди вече започнати проекти като разширяването на летището Хийтроу или пускането на високоскоростна жп връзка между Лондон и Бирмингам.

В момента се обсъжда коя от избраните осем локации ще бъде най-подходяща за построяването на космодрума. От тях, цели шест са в Шотландия. Избраното място вероятно ще бъде обявено още утре по време на въздушното шоу "Фарнбъро".

Новината за космодрум на територията на Великобритания идва малко след като Британската космическа агенция стартира първата си мисия Cubesat, в рамките на която по-рано този месец изпрати в орбита сателит с големината на кутия за обувки. Британски учени, също така, участват в създаването на европейския марсоход ExoMars, който би трябвало да стъпи на Червената планета през 2019 година.

Британското правителство се надява да осигури на страната една десета от космическия пазар до 2030 година, генерирайки над 40 милиарда паунда за държавния космически сектор и създавайки 100 хиляди работни места в сферата.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини