От х:

Днес в x:

S&P понижи перспективата си за "Виваком" заради връзката й с КТБ и дълг от 150 млн. евро

От S&P обясняват, че Цветан Василев контролира 43% от "Виваком" и поради това се е очаквало той да участва в значителна степе в планираното увеличаване на капитала на телекома, за да задържи този си дял.

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) обяви в петък, че променя на негативна перспективата в оценката си за "Виваком". Основната причина е кризата около свързаната с телеком оператора Корпоративна търговска банка.

В официалното съобщение се казва, че след решението на БНБ да се отнеме лиценза на КТБ "ние смятаме, че не е вероятно рефинансирането срещу дялово участие на мостови кредит от 150 млн. евро на холдинга "Виваком" и че може би групата ще го рефинансира с нов заем преди падежа му през май 2015г." При това се допълва, че в S&P не са сигурни ,че подобно рефинансиране ще бъде успешно и че "не е ясно кога би могло то да се случи, предвид настоящата макроикономическа обстановка в България".

Агенцията потвърждава дългосрочния корпоративен кредитен рейтинг BB-, но информира инвеститорите, че в КТБ са над 75% от кешовия баланс на "Виваком" (118 млн. лв към 31 януари 2014г.).

"В допълнение, макроикономическите перспективи пред България са слаби и конкуренцията (в сектора – бел.ред.) остава ожесточена, което продължава да подкопава перспективите за печалби на групата. В резултат, сега смятаме, че кредитните показатели на групата едва ли ще се подобрят – както очаквахме досега – и по-скоро ще се влошат в следващите 12 месеца.

От S&P обясняват, че Цветан Василев контролира 43% от "Виваком" и поради това се е очаквало той да участва в значителна степев планираното увеличаване на капитала на телекома, за да задържи този си дял.

Ако предполагаемото рефинансиране на дълга не успее, "виждаме риск "Виваком" в крайна сметка да го впише като загуба, това да оскъпи финансирането й, да отслаби приходите й и способността да обслужва лихвите си в сравнение с досегашните ни прогнози", допълват от S&P.

Доколкото ни е известно, в случай, че се стигне до невъзможност за обслужване на мостовия кредит, това ще предизвика смяна на контрола над "Виваком", казват още от рейтинговата агенция.

Негативната перспектива означава, че в този случай рейтингът на компанията ще бъде понижен с една стъпка в следващите 6 месеца. Същото важи и ако ръководството на "Виваком" предприеме агресивна финансова политика точно в този момент ,тъй като това ще увеличи дълговете й.

Мудният икономически растеж на България (1.4-1.5 процента за 2014-2015 година според S&P), слабите реформи, високата безработица (трайно над 13%), ниските доходи на потребителите, продължаващата емиграция и голямата корупция на пазара допълнително влошават перспективите на компанията в средносрочен план, се казва още в текста.

Като отчитат добрата позиция на телекома на пазара и оперативната му ефективност, от S&P посочват "Глобул" като основния му конкурент и предупреждават, че продължава забавянето в ръста на броя на клиентите. Освен това догодина капиталовите разходи еднократно ще се увеличат от 19% на 26% от продажбите заради лицензионни плащания. Засега ликвидността на "Виваком" е адекватна според нашите критерии, казват още от S&P, и допълват, че вътрешните й ресурси могат да покрият проблема с кешовия баланс.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини