От х:

Днес в x:

Симеоновград към ВиК: Ще ви гледаме децата безплатно, но с манган

Нели Христова показва каква вода ползват в Симеоновград

Симеоновградчани поканиха шефовете в хасковското ВиК да им отглеждат безплатно децата за лятната ваканция. Бомбастичното предложение дойде на общоградско събрание по повод отровената с манган вода, която от години се пие в града. Реакцията на симеоновградчани бе заради твърдението на присъствалия на срещата главен инженер на Вик-Хасково Николай Каракехайов че водата в града е годна за пиене, защото от края на 2013-та и началото на 2014-та мангана бил в нормите.“Има само малко завишение само за март и април“ измънка Каракехайов, а после се оказа че завишението е от 600 микрограма на литър при допустими не повече от 50 .На фона на обичайното превишение на отровния метал това наистина е „нищо“ коментираха иронично хората от града. Когато през 2007-ма година РЗИ Хасково официално обяви водата на Симеоновград за негодна за пиене, превишението на нормите бе 40 ! пъти.

Над 300 жители на града се събраха рано сутринта в неделя за да изразят възмущението си от отровената вода и отказът на ВиК да им приеме жалбите. През миналата седмица тяхната съгражданка Валентина Гецова занесе на крака в Хасково 202 поименни жалби в централата на областното ВиК дружество, но от там отказаха да ги приемат, защото лицето на било упълномощено. Същевременно от водното дружество обявиха, че нямало проблем същите жалби, в същия вид да се пуснат по пощата, макар както коментираха жалбоподатели, пощенските служители също да не са упълномощени. Изискването е в разрез с общите условия в договорите на ВиК с абонатите, изтъкнаха протестиращите след като се консултирали с юрист. Обмислял се вариант за завеждане на съдебно дело срещу водното дружество.


За да докажат твърденията си за качеството на уж питейната вода , хората бяха донесли прясно налята от чешмите течност, чийто цвят варираше от бледожълто до тъмно кафяво. Само за 5 минути памучният филтър сложен от Донка Симеонова на пералнята си пък се оцветил в черно. „ С тази вода къпем децата си, които редовно получават обриви по кожата, които впоследствие се разраняват и се инфектират“ допълни младата майка Мануела Тренкова. Именно тя предложи да гледа децата на инж. Каракехайов, напълно безплатно и после да го пита доволен ли е от състоянието и здравето им. Подкрепиха я десетки. Въпреки издадените забрани пък, децата в училища и детски градини пият чешмяна вода, защото някои родители нямат средства да им купуват непрекъснато минерална. Разходите за едно домакинство само за купешка вода се изчисляват на над 100 лв месечно, което за предимно безработния Симеоноград е много. Оказа се че нито кметът Пейчо Стайков, който също присъстваше на събранието, нито от ВиК са се сетили да поискат или изпратят водоноски въпреки дългогодишната забрана на Здравната инспекция чешмяната вода да не се използва за питейно битови нужди. Вариант с водоноски работи вече 4-та година в димититровградския Меричлери, където от 2010-та година водата бе спряна за консумация заради тройно превишение на арсен.
„Стартирали сме проект с МРР за пречиствателна станция от манган. Имаше готов сключен договор за изграждане на такава през 2009-та година, с фирма изпълнител, но без обяснение договорът бе прекратен през 2010-та година“ каза пред освиркващото го множество инж. Каракехайов. За станцията трябвали около 5 млн лева.

Кметът Пейчо Стайков пък ребром попита водното дружество защо не квалифицира водата като непитейна и не намали високата цена от 2.48 лв за кубик. Стайков показа разпечатки от ВиК Варна където личи такса за „непитейна вода“ която е 19 ст за кубик. „Нашата вода също е непитейна и това се признава от държавните служби“ заяви той. Каракейов се оправда с ДКЕВР, но пропусна да спомене, че предложенията за цената към регулатора идва от съответното ВиК. Симеоновградчани подготвят колективна жалба до ВиК Хасково, в която поименно участват вече 360 жители на града. Сред множеството се чуха предложения ако не им се обърне внимание и сега, колективно да престанат да плащат вода, дори и заради това да станат нарушители на закона.

Каква би трябвало да е питейната и каква е в чешмите на Ваня Георгиева
Симеоновградчани предложиха на тези от ВиК да къпят децата си тяхната вода
Мануела Тренкова предложи да гледа децата на шефовете на ВиК безплатно цяло лято, но в Симеоновград
Това момче се е мило сутринта с такава вода. Памучният филтър е бил поставен на чешмата в банята
Над 300 симеоновградчани се събраха на открито градско събрание
Подписани са 360 индивидуални жалби до ВиК
Главния инж. на ВиК Николай Каракехайов втрещи всички с твърдението, че водата в Симеоновград всъщност била нормална, с изключение на март и април
Сред освирквания хората му припомниха че от 2007-ма водата е обявена за негодна за пиене от РЗИ заради 40 пъти манган над нормата
Кметът Пейчо Стайков обяви че във Варна за подобна вода се плаща 19 ст на кубик. В Симеоновград за по-лоша - 2.48
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини