От х:

Днес в x:

Зелена светлина за сливане на две съсипани училища

Маргарита Топалова /вляво/ и колегите и от ТМС прогнозираха проблемите след решението за сливане

Заповедта на образователния министър Анелия Клисарова за сливане на хасковските гимназии по селско стопанство /бившето ТМСС/ и по автотранспорт днес бе публикувана в Държавен вестник. Със заповедта се създава нов юридически субект - Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт, която трябва да съчетава предметите на дейност на двете училища. По предварителна информация приемник на новото училище трябва да е Автото, където базата е по-нова. В заповедта обаче е отбелязано, че собствеността на обединените училища минава към Министерството на земеделието, досегашен принципал на ТМСС. Поне на теория това означава че не Автото поглъща ТМС, а обратното.

Любопитното е, че самата заповед е подписана от министъра на 27 юни, но научаваме за нея едва сега, коментира директорът на Селскостопанската гимназия Маргарита Топалова.
През този период съществуването на тази заповед се отричаше на всички нива от регионалната и националната просвета.

Без значение кое училище поглъща другото, финансиращият орган остава МОН, откъдето ще се превеждат парите по делегираните бюджети. Плюс 250 хиляди лева, полагащи се при оптимизация на училищната мрежа, каквато се явява схемата за превръщане на училищата от 2 в 1.

Независимо от икономическата обосновка на сливането, потърсена и намерена в малкия брой ученици и в двете училища, новината, лансирана в навечерието на 24 май, успя да съсипе план-приема на школата и да минира бъдещето на ¼ от хасковското професионално образование. Автото и ТМСС-то тази година извадиха на тезгяха нови и обещаващи специалности, за които имаше индикации, че ще бъдат оценени от бизнеса като източник на ценни кадри. Особени надежди се възлагаха на „Ветеринарен техник“ в ТМСС-то, която досега не бе съществувала в Хасковско, въпреки че нуждите на селското стопанство я изискваха въпиющо. Новата специалност в Автото пък бе широко рекламираната „Автомобилна мехатроника“, която трябваше да модернизира обучението в транспортните технологии, преподавани иначе по един и същ начин през последните десетилетия. И двете специалности претърпяха пълен крах, като паднаха още на 1-во класиране. По неофициална информация записаните в тях дори не достигнали 10, при абсолютен екзистенц минимум от 18 ученици в клас. ТМСС-то намери причината за проваления прием в съвсем ненавременното оповестяване на сливането, точно в края на учебната година, тъкмо когато децата се насочват към гимназиите. „Кой родител ще запише детето си в училище, чието бъдеще е несигурно?“ заяви на емоционална пресконференция Маргарита Топалова от ПГСС и явно се оказа права.


Заповедта може да бъде отменена от бъдещия нов министър, но може и да се ожали в съда. Това могат да направят директорките на двете училища, които имат пряк правен интерес от случващото се. В ТМСС още обмислят този ход, в Автото май не обмислят нищо, защото няма никаква връзка с гимназията. Дори телефона на директора Донка Станчева се оказа, че не е на Донка Станчева, както ни уведоми вдигнала явно по погрешка дама.

Както и да се развие оттук нататък сагата с гимназиите, годината им е безвъзвратно провалена, а според някои от учителите, и самите училища въобще.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини