От х:

Днес в x:

200 жалби накуп във ВиК-Хасково, Водното ги отказва

Валентина Гецова дойде с 200 жалби от ВиК, водното отказа да ги приеме


202 симеоновградчани днес подадоха индивидуални и саморъчно подписани жалби от качеството и цената на питейната им вода. Хасковското ВиК обаче отказа да ги приеме. За скандалния случай разказа Валентина Гецова, която била упълномощена от недоволните си съграждани да внесе писмения им протест в централното управление на водното дружество. На хората им казали, че жалби се приемат само в Хасково, пък и те самите забелязали през годините, че нямало никакъв ефект от множеството протести и оплаквания пред симеоновградския клон. За да изпълни заръката на симеоновградчани, Валентина си взела отпуск и днес дойде в Хасково с цял куп от над 200 писмени оплаквания срещу водния терор, на който е подложен града на Марица. От години там водата е с 40-кратно превишение на отровния манган, а още през 2007-ма Регионалната здравна инспекция Хасково я обяви за негодна за пиене. От две седмици пък се повтаряла обичайна гледка - от чешмите течала кафяво-черна „боза“ вместо вода. Боза или не, струва 2.48 лв. за кубик. Симеоновградчани не издържали и потърсили законното си право да протестират официално.

Което не бе уважено днес от служителите в централата на ВиК. След скандал как си позволяват да ги занимават с 202 (?!) жалби, чиновниците намерили железен аргумент, позовавайки се на вътрешни правила - жалбата трябва да се внесе лично. „Появи се една госпожа, Светослава Николова, която се представи за координатор на ВиК. Каза, че жалбите се подават само лично или със заверено пълномощно, за да бъдат валидни“, каза Гецова. Личното присъствие било необходимо, за да се свери по лична карта дали жалбоподателят наистина е абонат на ВиК.
Като че ли може да бъде на някой друг, вмята Валентина.
„Не може цял Симеоновград да се изсипе в Хасково, хората са на работа, има трудно подвижни и пенсионери, за които парите за пътни са непосилни“, възмутена е тя. От друга страна в жалбите няма лични данни, ЕГН, лична карта или др, за да се изисква заверка при нотариус, недоумяваше още тя. Трите имена би трябвало да са напълно достатъчни, а подписът да удостоверява автентичността. Поне това е било достатъчно за другите институции, каза още жената, която не за пръв път се жалела по различни проблеми.
След отказа от ВиК Валентина потърсила Комисията за защита на потребителите, където обаче й казали, че са безсилни, когато става въпрос за „Водното“ и й препоръчали ДКЕВР. От регулатора казали че това не е за тях, занимавали се само с цената, макар че симеоновградчани се жалвали и от това. Накрая Гецова стигнала до прокуратурата, откъдето я посъветвали да си наеме адвокат срещу водното дружество. Не искаме да се съдим с държавата или да вдигаме протести и други „медийни“ събития. Искаме да ни се обърне внимание като граждани, но явно никой не ни брои за такива, обясни Валентина, която успокояваше разбитите си нерви над чашка кафе. Не смееше да се върне в Симеоновград и да каже на 202-мата свои съграждани, че не е изпълнила заръката им.

Опитът да установим как наистина някой може да се ожали „правилно“ от ВиК, се натъкна на истинска главоблъсканица. Като за начало в официалния сайт на дружеството няма нито ред за начина за подаване на жалби. Сякаш от ВиК са изключили възможността някой да бъде недоволен от тях. След продължително звънене на оставените телефони, вдигнаха от центъра за работа с клиенти. Непредставила се служителка потвърди, че жалби се подават лично. После обаче заяви, че може да се пускат и по пощата, което, разбира се, прави невъзможна представената като задължително изискване сверка с личната карта на жалбоподателя. Накрая последва пълно объркване на въпроса, къде всъщност се подават жалби - по клоновете или само в управлението. На спонтанното „Ама вие как си представяте да се занимаваме с 202 жалби“, последва гробно мълчание, вероятно докато госпожата си представя 202-ма симеоновградчани на опашка пред ВиК Хасково. Накрая ни поискаха телефон за контакт, за да ни съобщят официалния отговор на ВиК. Вместо това, три часа по късно, звънна инкасаторката на Симеоновград. Натоварена да говори с медиите, тя каза, че при нея също може да се подават жалби. Странно защо обаче през тази година досега не била подадена нито една. За принципното изясняване какъв е правилния ред за жалене, жената се извини, че е на твърде ниско ниво за да отговаря на такива въпроси.

Телефоните на управителя на ВиК Хасково Атанас Бързев бяха изключени или даваха свободно. Други оторизирани лица по „глобалните въпроси на ВиК“ не ни бяха подадени за контакт.

Haskovo.net изразява готовност да публикува официалното становище на водното дружество, ако то счете своите абонати достойни за отговор.

Г. Христов

Всеки един недоволен бе съставил свое оплакване и положил саморъчен подпис
На симеоновградчани им писнало от такава "питейна" вода, за която плащат по 2.48 на кубик
Миналата година Симеоновград се взриви в протест срещу водния терор
Който продължава от години-читателска снимка от 2012-та на това което тече в Симеоновград
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини