От х:

Днес в x:

Феновете на Гришо пиха студен чай, остават верни до гроб

Феновете на Григор останаха 4 часа приковани към телевизора


Острастени, раздаващи се и бурно подкрепящи. Това бяха феновете на Григор Димитров в родното му Хасково по време на историческия полуфинал на Уимбълдън с Новак Джокович, който завърши в късния следобед днес. Сърбинът би с 3:1 сета, но общото мнение на всички оставили очите си залепени за плазмите бе, че късметът обърна гръб на нашия шампион.

50 фенове от първия в България фен-клуб на Гришо създаден вчера в хасковската Езикова бяха резервирали цяло заведение за върховният миг. Мястото не бе избрано случайно - срещу комплекс „Авеню“ в непосредствена близост до къщата на знаменитият им съгражданин. Децата деряха гърло за любимеца си наравно със своите учителки, които стоически не мръднаха по време на 4-часовата драма. Никой не увеси нос дори след трудното начало, когато българинът изоставаше с 0:1 сета и пробив във втория сет. Сякаш почувствал подкрепата от родния си град Григор направи уникално завръщане в мача и след два пробива в иначе железния сърбин спечели сета с 6:3. Заведението полудя, а наздравиците със студен чай оглушиха масите. Ентусиазмът на гимназистите отвори огромен трафик на мобилните оператори – всеки бързаше да прати съобщение на приятел или да качи снимка на фенската еуфория вихреща се по масите на „Тропикана“.


Предчувствието за нещо голямо обви в аурата си целия трети сет, в който нашият игра равностойно, че и малко по-добре. Усилие оценено по достойнство от зрителите. Все пак както коментира най-голямата фенка сред учителите Краси Кънева - за нашия това е първи полуфинал от Голям Шлем, а за сърбина-23-ти. Съотношението 1 към 23 обаче въобще не се усещаше, Григор дори бе на крачка от решителен пробив в един от геймовете. Хасковлията се сдоби с два брейкпойна и видимо уплаши титулувания си опонент. Къде с късмет, къде с класа, Джокович отби опасността, но въпреки пропуските си Гришо не чу укорна дума от феновете си – само аплодисменти. За разлика от българските спортни нрави настроението не се обърна и след нещастно загубения с 6:7 трети сет. Младо Хасково вярваше в Гришо. И той се постара да не го разочарова.

Българинът заигра като звяр и бе видимо по по-добрия в 4-тата част, но тук си пролича старото куче. Джокович играеше слабо - подхлъзваше се, уинърите и сервиса му се губеха. Но оставаше близо в резултата и реализираше точка след точка и гейм след гейм. Стигна се до вторият за мача тайбрек в който Григор бе много, ама много близо. Поведе с 6:3 точки и му трябваше само една за да вкара мача в пети сет, където шансовете бяха на негова страна. Гришо бе играл само два часа и три сета с Анди Мъри, а за Новак това щеше да бъде втората петсетова драма, след 4-те часа мъки срещу Марин Чилич предишния кръг. Тук се намеси съдбата. В две от трите следващи точки, топката закачаше филето, колкото да затрудни нашия. Точките станаха 6:6, а малко по късно сърбинът имаше мачбол. Прошепнатите молитви обаче дадоха резултат, нашият отрази за 7:7 и в този момент всички повярваха в обрата. Не стана-двойна грешка и дръзка атака на мрежата, в която отново филето поднесе топката на тепсия на ракетата на Джокера за финалния удар, сложи край на българската приказка. Въпреки липсата на щастлив край порасналите момчета и момичета се зарекоха да бъдат верни до гроб на своя нов идол, защото бяха убедени - Гришо тепърва ще побеждава.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини