От х:

Днес в x:

Ченгетата лишиха хасковлии от 1 млн евтини цигари

Един от най-големите удари в Хасково стана по случайност

Хасково е един от водещите, а може би и водещия регион в страната по пушене на безакцизни цигари. Изводът се налага от справката за заловените количества безакцизни цигари за първото 6-месечие на тази година - цели 1 млн.160 хиляди къса. По традиция хванатото е само част /при това по-малката/ от вкараното в оборот количество. Защото може би най-голямото в Южна България депо на контрабандни цигари, квартал Република, продължава да работи ударно на всеизвестния принцип, че търсенето определя предлагането.


Въпреки грандиозната цифра на заловените цигари, която в пъти надхвърля заловеното количество през минали години, бизнесът в Махалата процъфтява, убеди се и Haskovo.net. Случаен курс на служебния ни /но немаркиран/ автомобил се натъкна на 3/три/ предложения за евтини цигари с богато разнообразие от марки. Въпреки че полицията обхожда Република по няколко пъти на ден, ченгетата са разпознаваеми дори и неформени. При специализирани акции пък ромската система за ранно предупреждение доказва, че може да съперничи дори на Националната сигурност.
Според редовите полицаи дилърите на безакцизни цигари са доста повече от дилърите на дрога – печалбите тук са по-малки, но клиентите са много и гарантирани. Последните имат желязна икономическа обосновка да купуват. Саморъчно направени цигари с насипен тютюн и заготовки струват по 2 лв за 20 къса/има и по-евтини/, а по-качествената контрабанда от внос, е между 3 и 3.50 за голяма кутия при това от добри марки като ЛМ и Карелия. Ударното пушене на безакцизни цигари е извело България на 5-то място по този показател сред страните на Европа. Според проучване на световните тютюневи концерни страната ни държи 18 процента от нелегалния европейски пазар за цигари. Лидери очаквано са бивши соц републики като Латвия, Естония и Литва като единствената „бяла“ държава пред нас е Ирландия.
Според родните власти бюджетът ни губи годишно по около половин милиард лева само от невнесен акциз върху тютюневите изделия. Затова и голяма част от ресурса на МВР е съсредоточен именно върху този вид контрабанда. Успехите обаче са епизодични, а в някои от тях има и комична случайност. Така например през 2010-та година гръмна газова бутилка в апартамент на бул. Вaсил Левски. Пред дошлите да гасят пожарникари обаче се разкри изумителна гледка - заедно с терасата на първия етаж взривът бе издухал навън и над 30 хиляди заготовки цигари, а последвалото претърсване по съседни адреси извади наяве още 22 хиляди нелегални къса.


За да се изкорени търсенето и предлагането на нелегални цигари от институциите се надпреварват да дават от абсурдни по-абсурдни предложения. Според едно от тях законът трябва да се стоварва както върху търговците на безакцизни парироси, така и върху купувачите им. Нещо като искането и даването на подкуп. Това безумие надали някога ще бъде прието, защото е един от малкото случаи, когато интересите на хората съвпадат с тези на политиците. Най-голямата партия в България е тази на пушачите и няма тройна, че дори и петорна коалиция която може да им устои.


Г. Христов

Пожар извади наяве десетки хиляди незаконни цигари на бул. Васил Левски
През 2012-та в Узунджово хората на вътрешния тогава Цветанов разбиха цял цигарен комбинат. От това цигарения бизнес не пострада
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини