От х:

Днес в x:

Палят житото на земеделци за втори път, подозират съседа

Георги показва големината на кръговете с очернено жито, които намерили ден преди нивата им да пламне

40-50 дка жито бяха изпепелени, според потърпевшите - от прехвърчащите искри между тях и съседите в димитровградския квартал „Черноконево“.

Пламъците избухнали снощи около 22.30 ч. в нивата на семейство Петкови. Житният блок е част от земите, които арендаторите баща и син Красимир и Георги обработват от години.

Изгорелият парцел бил засят с най-доброто им жито. „Това е семенният ми участък. Оттук ще дойде и хлябът следващата година“, обяснява Георги. По негови изчисления в огъня са отишли 25 т. зърно.

Цената на семенното жито е 0,60 лв. за килограм, което означава, че загубите от пожара са за около 15 000 лв.

Пак добре, че пастирите са били около житника, видели пожара и сигнализирали веднага, че иначе щеше да отиде целият блок“, разказва Георги. Той е бил с комбайна на полето буквално половин час преди да лумне огъня. Прибрал се за малко вкъщи само за душ и вечеря и отново трябвало да иде край житния блок. Били в готовност с баща си и работниците тази нощ да пазят. Взели мерките с охраната, защото предишната вечер открили на 4-5 места места край блока огнища. „ Пробвали са се да палят, но понеже е все още влажно, първият път не са успели“, разказва Георги.

Понеже миналата година пак си патили от огън, почти на същото място в блока им изгорели 250 декара семенни класове, този път веднага се обадили на полицията.

Предходната година от полицията работиха и по версията за умишлен палеж, защото намерихме край нивата факли, но в крайна сметка нищо не можа да се докаже“. Както предишния път, така и сега, бащата и синът подозират за палежите своите съседи - Иван Грудев и двамата му синове.

Базата на Петкови, където държат техниката си, граничи със спрян, по техните думи, заради незаконна дейност, пункт за скрап, собственост на Грудев, също от Черноконево. И двете бази се намират в бившото ТКЗС.

Фамилиите имат препирни от години за цялото място. Дори наскоро Грудев направил каменна грамада пред входа на ремонтната работилница за техниката на фермерите, така че да не могат спокойно да маневрират с тракторите.

Според изгорелите снощи земеделци именно Грудеви са подпалили както миналата, така и тази година житата им.

Освен това пастирите, които са се намирали около житния блок снощи, свидетелстват, че са видели бащата и синовете да се измъкват малко преди огъня, по черните пътечки край житния блок.

Според официалната информация от полицията по случая е образувано досъдебно производство.

Грамадата, направена от съседите
Баща /Красимир вляво/ и син се чудат как да опазят нивите си
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини