От х:

Днес в x:

Учители взимали по 136 хил. лв. за написването на учебник

 
До края на седмицата МОН ще качи на сайта си наредба за правилата за конкурса за отпечатване на единния учебник, каза министърът на образованието.
Идеята за един учебник по предмет беше одобрена и от родители и експерти, подчерта проф. Анелия Клисарова пред bTV.

По думите й досега министерството не можело да отговаря за учебник, който не е правило. С идеята за един учебник ще се сложи край на безумието издателства да отпечатват по пет-шест, а учителите в различните училища да преподават по различни учебници.

Клисарова е на мнение, че отпечатването на единния учебник няма как да развие корупция в държавната печатница, докато при сегашната ситуация е чувала за хонорар от 136 хил. лв. за учител, участвал в авторския колектив и одобрението на учебник, при условие, че заплатата на редовия преподавател е 500 лв.

"Трябва ли да са такива хонорарите?“, попита риторично министърката.

Според Клисарова корупционните практики съществуват, но с промените се цели заобикалянето им.

"При единния учебник ще има прозрачност. Този авторски колектив, който спечели, се публикува на страницата на учебника. Той се подготвя от учители, които знаят кое е по-трудно за децата. Ако има забележки от родителите, е възможно да се нанесат корекции", обясни Клисарова.

По нейните думи думи тежестта на раниците също би могла да намалее, ако се въведе единният учебник.

Клисарова не постави оценка за работата си като министър. Като свой успех тя отбеляза, че след направените промени, издръжката на ученика не зависи от делегирания бюджет, но призна, че не е успяла да въведе Закона за средното образование, тъй като родители и учитили отхвърлили всички програми, които били сложени на страницата на министерството и е трябвало да бъдат променени основно.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини