От х:

Днес в x:

Удължават тапата Хасково-Димитровград до края на септември

Магистралата край Димитровград още е на ниво поляна или 42 % според математиката на Терзиева

Пътят Хасково-Димитровград твърде вероятно ще остане затворен до края на септември, въпреки че при началото на строителните работи през февруари, крайният срок бе 17-ти август. Оттогава пътуването между двата града става по обходни маршрути, в очакване детелината на строящата се АМ „Марица“ до с. Крепост да бъде готова. Това обаче едва ли ще стане в уреченото време, затова ще се иска удължаване на срока, предположиха от АПИ-Хасково във връзка с днешната министерска инспекция на строежа на магистралата. След нея министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева измисли нов вид математика - “ЛОТ 1 е готов на 42 %, ЛОТ 2 на 72 %“. Ще гледаме да завършим и двата до края на ноември“. После усети, че сметката нещо куца и добави, че най-вероятно цялата магистрала да е готова до март следващата година. А през тази имало шанс за частично пускане на проблемния ЛОТ 1. Така нареченият първи лот /отсечка/ от старозагорското село Оризово до Димитровград практически е още на трева. Трасето е очертано грубо, даже не е изравнено и е сериозно налазено от бурени. Толкова е далече от асфалт, колкото преди в България да чуят думичката ЛОТ и европейско финансиране. Контрастът с втория ЛОТ /от Димитровград до Харманли/ можеше да се види близо до разклона за Крепост. На едното място вече има основа и асфалт, макар и без асфалтоизносващ слой, а другият още чакаше фадромите и багерите.

Въпреки това министър Десислава Терзиева и транспортният шеф Данаил Папазов демонстрираха умерен оптимизъм, че магистралата ще бъде свършена до поредния краен срок и няма опасност да се загубят пари от европейските фондове. По стар почин вината за забавянето на строежа на АМ Марица бе хвърлена върху предишното правителство – не се били разбрали с археолозите, които извършват спасителни разкопки по сервитута на „Марица“, което саботирало сроковете с цели 10 месеца.

Двамата (все още) министри обявиха, че в четвъртък ще направят пълен отчет на заседание на МС. Терзиева е доволна от себе си - за първата година от мандата си стартирала всички политики, които смятала за важни в сектора. Папазов пък се похвали с БДЖ – оставял го в много по-добро състояние отколкото го заварил. Дълговете били свити с 1/5, а годишната загуба на железницата била намалена от 22 млн. лева на 9 млн. На този етап няма нужда от купуване на нова техника за БДЖ, защото практически няма по какво да се движи, призна Папазов. Тепърва текат редица ремонти и подмяна на железопътните трасета в България.

Г. Христов

Край разклона за село Крепост в посока Харманли готовността била 72 %
Колкото и ударно да се работи, ще се изтърват крайните срокове
Освен магистралата министрите инспектираха и кариерата и асфалтовата база на строителите от АБ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини