От х:

Днес в x:

Инвеститорите на 100 млн.лв: Имаме още много работа до крайния резултат!

Метин Гюрел /в дясно/ по време на днешната срека

Представители на консорциума от пет фирми, който смята да изгради транспортен център между "Марийно" и "Вулкан", днес даде повече подробности за своята дейност и целта на проекта. В Димитровград бяха арх.Даниел Радев от българската фирма "Буларко" и Метин Гюрел от турската "Интер Тек".Те се срещнаха с общински съветници и журналисти.

Поясниха, че работата по бъдещия транспортен център, близо до ЖП гара Север, едва сега започва. След решението на Общинския съвет от вторник за обявяване на търг на парцела от 178 декара, вчера е последвала среща в Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/.

Там, заедно с кмета Иво Димов, е била коментирана възможността за ремонт на гара "Север", като НКЖИ е гогова да окаже пълно съдействие. Ще търси вариант как да бъдат ползвани от консорциума ЖП релсите, тъй като те са публична държавна собственост и не подлежат на продажба.

В края на идната седмица градоначалникът Димов и представители на инвеститорите ще се срещнат с кмета на Бургас, за да обсъдят кой от трите терминала там може да бъде използван за логистичната дейност.

Арх. Даниел Радев заяви, че първоначалната идея е била транспортната дейност на този проект да се осъществи през Констанца, Румъния. Но близостта на България с Турция, стратегическото място на Димитровград и най-вече пристанище Бургас е било решаващо за промяната на проекта. Той е глобален и обхваща логистични бази в редица европейски държави, като инвеститорите се надяват и България да стане част от него

Към момента инвестиционното намерение има две предварителни фази - работа по терминала, който е плануван на гара "Север" и изграждане на зоната за складове, които ще бъдат на терена от 178 декара.

Последните ще са на площ 50 000 кв.м. бъдат сглобени от готови конструкции, сподели Метин Гюрел. Посочи, че консорциумът разполага със собствени вагони, а от железопътната компания у нас ще се разчита само на локомотиви и транспортни услуги. Намеренията са да се транспортират промишлени стоки и такива от химически и петролен характер.

Очакваната цифра на първоначално заетите работници при направата на складовата база е към 300 души. От консорциума ще залагат и на местни фирми, които да се ангажират със строителство.

Подчертано бе, че има още много условности, докато се стигне до крайния резултат - реализирането на самия логистичен център. Сред преговорите и срещите ще последва концептуален проект, след това архитектурен, който трябва да бъде одобрен. Гостите отчетоха, че намират пълно съдействие в лицето на кмета Иво Димов и администрацията, както и на правителствено ниво.

Арх.Даниел Радев от "Буларко" /в ляво/
Консорциумът развива бизнес в Европа и по света

Dimitrovgrad.bgvesto.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини