От х:

Днес в x:

Ураганът отнесе покрив в Крепост, изкорени 40-годишен орех

Покривът на нова пристройка към къщата на Пламен Банев в димитровградското село Крепост бе отнесен от снощния ураган. „Беше истинско торнадо“, казаха от семейството, което още е под стрес от снощната буря.

При първите силни пориви на вятъра синът им влязъл в новата пристройка да затвори прозорците и останал в нея като в капан. „Не можехме да отворим вратата към къщата, изкарахме си акъла. През това време пък ураганът отнесе целия покрив. Части от него отлетяха чак на покрива на къщата отсреща. Огромният орех в двора ни, на около 40 години, направо беше изкоренен. Беше страшно“, разказват притеснените крепостчани, докато разчистват двора от отломките.

На 56 години съм, такова чудо не съм виждал. Цяла нощ не съм мигнал, макар че самият щорм продължи около 10-тина минути. Страхотия“, разказа Пламен Банев.

По данни на областната противопожарна служба в Хасково тази нощ дежурните екипи са реагирали на над 80 сигнала, като мнозинството от тях са от Димитровград. Най-голямата щета е нанесена на семейство от кв. Черноконево, където бурният вятър е изтръгнал заедно с носещите греди ламаринен покрив на селска къща. Смерчът е стоварил смачканата конструкция в двора на съседната къща. В Димитровград има 8 напълно смачкани автомобили от съборени дървета, съобщи шефът на местната пожарна Иван Пачов. Повалени са над 50 дървета, някои на половин век. Поне дузина сигнали за паднали дървета и предмети са получени за автомагистрала Марица. За щастие няма катастрофи.

Снощи в Димитровград е сформиран кризисен щаб, който е координирал разчистването на улици от паднали дървета. Няма данни за пострадали. В областния град също има поражения, но по-незначителни, паднали са няколко дървета. Няма данни за пострадали или за материални щети.

Тодор Кръшков   

Пламен Банев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини