От х:

Днес в x:

Единодушно приеха продажбата на общинската земя на консорциума от пет фирми

ОбС-Димитровград подкрепи докладната за продажба на общинска земя на консорциума от 5 фирми за логистичен център

С 28 "гласа" за единодушно Общинският съвет в Димитровград одобри продажбата на парцела от 178 декара на консорциума от пет фирми, който има намерение да строи транспортен център между кварталите "Марийно" и "Вулкан" в Димитровград. Според приетото решение, това трябва да стане чрез публичен търг при начална тръжна цена от 19,42 лв. на кв.метър.

Гласуването се случи в самото начало на извънредната сесия в зала "Гросето" тази сутрин. Нямаше никакви дебати по докладната, след приемането й думата взе кметът Иво Димов.

Той благодари на общинарите за подкрепата с това решение и представи пред тях визитките на всяка една от петте фирми, участнички в консорциума.

Кметът заяви, че утре ще има среща в Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/, където ще бъде коментирата темата за ЖП терминала, който трябва да бъде изграден на гара "Север" заради проекта.

Думата взеха и няколко общински съветници. Данчо Данев /ЗНС/  заяви, че подкрепя докладната, но се опасява да не се случи като с продажбата на ПЕК-а преди години и от 1 200 работещи днес там да не остане нищо.

Димов отговори, че тук става дума за продажба, а при сделката с Полиестерния комбинат се касае за договор по време на масовата приватизация.

Димитър Петров от БСП бе категоричен, че ако се реализира докрай начинанието, това ще е добре за хората от Димитровград и региона, но кметът Димов трябва да стане гарант.

Катя Панева от Да за Димитровград коментира, че е очаквала да получи повече информация относно намеренията на инвеститорите, самия проект и финансовите параметри на сделката. Димов отговори, че е отправил покана към една от фирмите в консорциума да присъства на днешната сесия, но ангажимент в чужбина възпрепятствал идването й.

Градоначалникът да продължава в същия дух, бе коментара на д-р Вълчо Митрушев от групата на ГЕРБ. Той определи предстоящата инвестиция като "светъл лъч" на фона на случващото се в региона и страната.

Минути преди да бъде закрито извънредното заседание на Общинския съвет думата взе председателят Стефан Димитров. Той заяви, че цената от 19,42 лв. на кв. метър е ниска, но все пак е важно самото инвестиционно намерение и това, че ще бъдат разкрити нови работни места за хората.

Димитров отбеляза, че дори и нищо да не се реализира на терена, когато бъде реално закупен, в общинската хазна ще влизат 35 000 лв. от данъци всяка година. Шефът на ОбС посочи, че съществува проблем с квалифицираната работна ръка, която всеки инвеститор търси. Добави и, че след "Девня Цимент", това ще бъде втората най-сериозна сделка, реализирана в страната през последните години.

Очакванията са в средата на август да бъде обявен търга за закупуване на земеделската земя, коъм която интерес проявява международната групировка.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Председателят на ОбС и кметът също изразиха своята позиция по темата за инвестицията
От БСП поискаха кметът Димов да е гарант за сделката
Дяанчо Данев се опасява да не стане като със сделката с ПЕК-а преди години
Катя Панева очаквала повече информация за инвестиционния проект днес на сесия
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини