От х:

Днес в x:

Ученици браха билки на Еньовден в центъра на Хасково

Когато традициите са важни и има ентусиасти, които искат да се върнат към корените и да се докоснат от омаята на народните обичаи и вярвания , това, че живеят в градска среда всъщност няма никакво значение.

Доказаха го днес учениците от Обединени ученически общежития навръх Еньовден. Отрано момичетата се потопиха в традициите на предците си - браха билки, плетоха венци и пяха Еньовденски песни.

По подробностите около автентичността на обичая им помогна секретарят на читалище „Зора“ в кв. „Македонски“ Мария Бялкова.

Гид сред уханните и лековити цветове пък им беше билкарят Недялко Атанасов. 

По традиция всяка година той отбелязва Евьовден като излиза сред полето още в ранни зори, за да накъса билки. Тази година помощник на дядо си е и 10-годишния Мартин.

Според народното поверие набраните на днешния ден цветя и билки имат най-голяма сила да лекуват. Освен че имат лечебни свойства, те служат и за гонене на духове, както и за правенето на магии. Те обаче трябва да се съберат преди да изгрее слънцето.

Традицията повелява преди първите лъчи да се берат и полски цветя, от които се прави после голям венец. През него се преминава три пъти за здраве, а после се пази през цялата година.

Хората, които живеят в планинските райони имат интересна традиция на този ден. На Еньовден хората се изкачват по високи хълмове, за да видят изгрева на слънцето и след това гледат сенките си. Ако те са цели, това е знак, че ще са здрави през цялата година.

Днес за имен ден черпят: Деян, Дияна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

Еньовден е известен във фолклора, но днес православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител.

Той се ражда половин година преди Христос по времето на цар Ирод, управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество. Известен е още като св. Йоан Предтеча.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини