От х:

Днес в x:

НЗОК поиска бюджетът й да бъде актуализиран

Бойко Пенков
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи актуализация на бюджета й в размер на 328 милиона лева.
Това обяви след заседанието на Надзорния съвет председателят му д-р Бойко Пенков, който е и зам.-здравен министър. Предложението ще бъде внесено днес до министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Тези средства ще стигнат, за да се плати за болнична помощ и лекарства, заплащани от НЗОК, до края на годината, посочи д-р Пенков.

Според представителя на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов 55 млн. лв. са приходите, събрани в повече от здравни вноски, но те ще бъдат насочени за плащане на болниците през декември.

Дейността на болниците, извършена през юни, ще бъде изплатена на 100%, увери д-р Пенков. Надлимината дейност, извършена през май, ще бъде платена през август.

Преразходът на Здравната каса до края на годината се очаква да е 491 млн. лева, съобщи по-рано БНР, позовавайки се на финансов анализ на институцията.

Най-сериозният дял в него формира болничната помощ. До края на годината касата няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онкомедикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия, пише още в доклада.

Основният проблем пред здравната система и стабилността на Здравната каса е увеличаващият се брой на хоспитализациите.

Ако бюджетът не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване, каза преди дни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

От съсловната организация настояват за среща с премиера, с финансовия и здравния министър, с всички парламентарни партии. Ако обаче се наложи актуализация на бюджета на НЗОК, тя трябва да се гласува, докато работи този парламент.

За спешна актуализация на бюджета на касата настояха в отворено писмо и пациентски и болнични организации. Те искат още да отпадне и постановлението, прието преди два месеца, за остойностяване на медицинската дейност.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини