От х:

Днес в x:

Спасяване на КТБ с общи пари? Ако е по правилата, смята Хампарцумян

Спасяване на Корпоративна търговска банка (КТБ) с парите на данъкоплатците може да стане, ако се съблюдават правилата. В банката са извършвани операции, които не са достатъчно икономически обосновани.

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи Левон Хампарцумян, който е председател на Асоциацията на търговските банки в България и председател на Управителния съвет на „Уникредит Булбанк".

На въпрос защо КТБ затвори врати, банкерът отговори, че това донякъде е станало по собствено желание на банката заради ликвидна криза, но също така и заради прокурорска и медийна атака.

Според него от състоянието на КТБ не може да се прави извод, че финансовата стабилност на страната е съсипана. Винаги обаче търговският спор между двама силни играчи създава стресове. Друг е въпросът с какви инструменти се води „войната", допълни банкерът.

По думите му, КТБ е изолиран случай. Тя е имала период на бърз растеж. От средно голяма банка за кратко време се е превърнала в четвъртата по размер на активите. В корпоративния свят бързият растеж може да доведе до криза на растежа, уточни той.

Обяснявайки, че банковата система не е застрашена, Хампарцумян призова за търпение, за да се разбере какво е реалното състояние на КТБ. По думите му, нямаме достоверна информация какво е то.
"Има ликвиден проблем, но банката има активи. Затова трябва време, за да се разбере. Но силата на държавата и на БНБ е много по-голяма от „дупката" в банката", посочи банкерът.

Един от най-важните ефекти на БНБ е, че тя застава с репутацията и техническите си възможности - влоговете на хората до 100 000 евро са гарантирани на територията на целия ЕС, продължи Хампарцумян.

По думите му, анализът за изпадането в сегашната ситуация ще може да се направи след докладите на квесторите и в по-спокойна обстановка.

„След 21 юли всеки ще може да направи избора дали да остане в тази банка", заяви Хампарцумян с уточнението, че евентуално масово изтегляне на депозити след отблокирането на парите на хората няма да донесе удар на банковия пазар, защото това ще бъде отговорност на новия собственик на капитала, който ще бъде предварително подготвен.

След като отмине тази буря, ще трябва да се вземат необходимите мерки подобни кризи да не се повтарят, заключи банкерът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини