От х:

Днес в x:

В забавачка плашат децата със заключване в мазето

Гюлгюн/ с бялото/ с ужас научила, че заплашили детето й да го заключат в мазето

В ОДЗ №1 Ян Бибиян детска учителка си позволила да заплаши палаво дете със заключване в мазето. Госпожата повела 5-годишния Мерт за ръка, защото мъникът не слушал и се закачал с другарчетата си. Раздразнената учителка решила да го стресне, като пред стълбищата на мазето го попитала на тъмно ли иска да стои или на светло. Според близначката на Мерт - Мервие, която била в същата група, обаче братчето й било заключено. Момченцето пък било толкова стресирано, че вече не искало да ходи в градината.
Това твърди майката на двете деца Гюлгюн Садула, която ден след случката в състояние на полуистерия потърси медиите, за да разкаже за унизителния „педагогически похват“. Подала сигнал и до Агенция закрила на детето, звъняла дори на 112. За чест на 31-годишната жена, когато чула снощи историята от Мервие, макар че не спала цяла нощ, първо отишла да говори с госпожата. Днес по обяд се срещнала с учителката Дияна Христозова, която пред нея и свидетели потвърдила, че водила Мерт в мазето, „защото не слушал“. Това било наказание. „Нямам нищо против да наказват Мерт като не слуша, той е палаво и буйно дете. Но не по този начин, това не е човешко. Да не са животни“, разказа Гюлгюн. И трите й дечица са минали през тази градина и досега майката не е имала никакви претенции. С такова впечатление са и от педагогическия персонал, а директорката Антоанета Каменова я описа като толерантен и възпитан човек. С извинението, че не е добре запозната нито с родителите, нито с персонала, защото в тази детска градина е едва от април.

Всъщност става дума за бившето ОДЗ №5 „Пинокио“ в кв. Хисаря, което по схемата на общината се сля през април с ОДЗ 1 Ян Бибиян, на ул. Македония. Приемник стана последната забавачка. Персоналът обаче си е старият, а новата директорка днес прекъсна отпуската си за да разследва случая. Точно г-жа Каменова бе най-любезна да се опита да обясни какво се е случило, макар да бе може би най-малко запозната и отговорна за ситуацията. Обвинената в нехуманно отношение Дияна Христозова се скри в директорския кабинет при пристигналата Агенция закрила на детето и Детска педагогическа стая и отказа да се появи пред медиите. Напразни останаха и неколкократните лични молби на директорката.
От Агенцията и Детска педагогическа стая пък иззеха правомощията на майката и от нейно име забраниха да се снимат децата й. В тези условия опитът коректно да вземем версията на другата страна удари на камък. Единственото обяснение от Христозова, препредадено чрез директорката бе, че всъщност завела детето за ръката само да му покаже стълбищата към мазето. Не да го заключва. „Ама мазето даже не се заключва“, безпомощно добави поставената между чука и наковалнята Каменова. Остава да обяснят това на децата, които съвсем сериозно са приели, че ги чака ключ в подземието.

„Всеки път когато съм питала нещо г-жа Христозова или съм правела дребна забележка, тя сякаш ми се кара. Макар че плащам за две деца в градината, държат дрехите им в 1 шкафче, което през зимата не може да побере багажа им. Забравихме пантофките там, но казаха, че сме си ги взели и загубили, купих нови. И всеки път госпожата ми вика. Не знам на какво ги учат в университета“, допълни Гюлгюн. Налага й се да се занимава сама с децата, защото съпругът й припечелва на гурбет в Англия. Доволна е от градината, но категорично не иска децата да бъдат обгрижвани от същата госпожа.

От оторизираните институции заявиха, че изясняват случая, а специално Агенция закрила на детето обеща официална информация утре. Ще чакаме.

Г. Христов

Вратата към мазето, която според директорът Антоанета Каменова не се заключвала
Според директорът, обяснението на госпожата било, че завела детето само до стълбищата
...и го питала на тъмно ли иска да стои или на светло
Гюлгюн повтори твърденията си пред Haskovo.net...
...и още веднъж лично пред ръководството на градината
През цялото време г-жа Христозова не се появи да покаже до къде в крайна сметка е водила 5-годишния Мерт
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини