От х:

Днес в x:

Три турски фирми, българска и мултинационална в консорциума, влагащ 100 млн.лв.

Кметът Иво Димов, зам.кметът Светослав Стойков и гл.експерт "Общинска собственост" Диана Дончева

На пресконференция днес кметът на Димитровград Иво Димов и зам.кметът Светослав Стойков представиха имената на фирмите, които участват в международния консорциум, имащ намерение да изгради логистичен транспортен център между кварталите "Марийно" и "Вулкан".

В него участват три турски фирми, една българска и една мултинационална със седалище в Швейцария. Всички те са с изкючително сериозен бизнес в областта на транспорта, логистиката и инвестициите по цял свят, подчерта Димов.

Имената им са“INTERTEK”,“ALPHA & HUPAC”,“N+1 DARUMA”,“ATS” и българската “BULARCO”.

Една от турските фирми в момента участва в изграждането на третия мост на Босфора, коментира кметът.

Припомняме, че консорциумът иска да закупи терен от близо 180 декара, близо до ЖП гара Север, където ще се намира ЖП терминала. Предстои сделката да разгледа Общински съвет - Димитровград на извънредна сесия на 24 юни.

Инвеститорите идваха няколко пъти тук на място, разговорите са финализирани, чакаме решението на Общинския съвет, каза кметът Иво Димов. Той изтъкна заслугата за предстоящата инвестиция на зам.кметът Светослав Стойков и гл.експерт "Общинска собственост" Диана Дончева, които са водили преговорите в последната година и половина.

Градоначалникът посочи, че след евентуално положително решение от страна на местния парламент, предстои идната сряда среща с Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/, която да подпомогне изграждането на ЖП терминала на гара "Север". Той ще бъде реализиран със средства на инвеститора.

Относно извънредната сесия на 24 юни Димов каза, че очаква всичко. Според него, не е нормално да бъде отхвърлена с лека ръка сделка за близо 3,5 млн.лв., които консорциума иска да вложи в Димитровград с покупката на земя. Цената от 19,62 лв. на кв.м, посочена в предложението, е определена от лицензиран оценител.

Първоначално близо 500 работни места, след като започне реализацията на проекта, предвижда още кметът. Според него, бройката ще нарасне няколко пъти, след като ЖП терминалът заработи. С това е свързано и неизбежно подобряване на инфраструктурата в района на терена и ЖП гара Север, която също ще се използва от фирмата.

Кметът и заместникът му заявиха още, че от началото на своя мандат не спират да  работят за привличането на инвеститори в Общината и за разкриване на нови работни места, коeто e най-важното нещо за хората.
И в момента текат преговори с различни фирми, техни представители идват тук и оглеждат възможности за бизнес. Като вариант бе коментирана немска фирма, която иска да изгради завод за кабели в Хасковски регион.
Ръководството на Общината се въздържа да говори за други бъдещи инвестиции, докато няма нищо конкретно по темата.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Така изглежда проекта на консорциума за логистичния център
Пред журналисти днес Димов представи фирмите, участващи в консорциума
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини