От х:

Днес в x:

Съдателят на Linux: Ако бях направил софтуера платен, щеше да е пълен провал

Създателят на Linux Линус Торвадлс смята за правилно решение да остави платформата отворена и безплатна. "Ако се бях опитал да изградя бизнес около Linux, щеше да е пълен провал", казва той в интервю за онлайн изданието BusinessInsider.

Торвалдс е убеден, че при платен Linux платформата е нямало да изгради голямото общество около себе си. "Точно то е от значение, за да бъде Linux това, което е днес", допълва програмистът. Според него отворените стандарти позволяват на всеки да работи върху това, в което е най-добър. "Така аз и още много хора можем да работим върху техническата страна, а други, които имат интерес, могат да създадат компании около нея", коментира той.

Торвалдс казва, че поради тази причина дълго време е стоял настрана от каквито и да е платени Linux проекти, за да не бъде обвинен, че работи за конкуренцията. Сега той работи за Linux Foundation и паралелни Linux проекти, от които изкарва прехраната си. "Резултатът е, че не съм беден. Може и да не съм невъобразимо богат, но се справям добре, благодаря", коментира Торвалдс.

Според него патентната система има сериозни проблеми и трябва да бъде променена. "Има много честни хора, които се опитват да направят възможно най-доброто и не всички патенти са глупости", казва той. Все пак повечето са такива, защото патентните ведомства не разполагат с достатъчно компетентни хора, смята Торвалдс. Според него терминът "интелектуална собственост" трябва да бъде избягван, защото обърква. Той смята, че патентите са се превърнали в средство за водене на съдебни войни.

Торвалдс обръща внимание и на множеството призиви все повече хора да станат програмисти. Според него не е задължително всички да се учат на това. "Никой не очаква, че реално повечето хора трябва да работят това. Не е като да се научиш да четеш и пишеш или да смяташ", допълва той. Все пак казва, че компютърните курсове в училище са добра и важна идея. Най-малкото те ще дават основни познания на хората в ранна възраст и ще улеснят избора им на кариера впоследствие.

В интервюто Торвалдс коментира и какви устройства използва. Казва, че не робува на марки, като е използвал всякакви лаптопи, MacBook Air, Pixel Chromebook, Sony Vaio Pro, както и настолни конфигурации, които е сглобявал сам. "Компютрите, които имам, може понякога да са идвали с предварително инсталиран Windows или OS X, но поради някаква странна причина накрая всички работят под Linux", коментира шеговито той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини