От х:

Днес в x:

Мъже, не носете GSM-а в предния джоб!

С течение на времето мобилните телефони могат да навредят на човешкото здраве.

Тази позиция застъпва

Макар да съществуват относително отскоро, над 91 на сто от хората по света притежават мобилни телефони, 56% - и смартфони, гласи проучване на независимия PEW Research Center в САЩ.

(Центърът PEW е непартийна организация за информация и анализ на световните тенденции по жизнено важни обществени проблеми).

Технологичната революция в комуникациите улесни хората, направи работата им по-продуктивна и като цяло повиши качеството им на живот.

При всичките им ползи, тези технологични новости в бита ни имат и недостатъци, смята д-р Рамон Рего. Мнозина учени правят уговорката, че изследванията за евентуалната вреда от тези устройства са още в начален стадий и не могат да се правят категорични изводи поради относително краткия период, в който те са били използвани – по-малко от 20 години.

Първите резултати обаче дават основание да се смята, че в дългосрочен план радиацията от мобилните телефони може да нанесе трайни здравословни вреди.

Този вид радиация е известна на науката като „нейонизираща”. Тя не променя структурата на атомите, но загрява тъканите и може да има вреден биологически ефект.

Нейните лъчи са естествена последица от безжичните и електронни уреди, се уточнява в сайта Cell Phone Safety, който публикува най-новата информация за безопасността и правилата за използване на GSM-ите. Всяко устройство с антена излъчва такива радио вълни.

При продължителна изложен човек на излъчването им, приетите големи количества радиация могат да предизвикат сериозни проблеми.

Според изданието Medical News Today достатъчно високи равнища на радиация могат да причинят изгаряния или рак, и са доказано смъртоносни. По силата на тази логика възниква и загриженост за риска от ниските нива на радиация, излъчвана от клетъчните телефони.

Много от днешните технически уреди носят този вид нейонизираща радиация.

Такива са, например, микровълновите печки. Ние сме облъчвани, макар и в малки дози, всекидневно от източници, които не можем да избегнем – от слънцето, от скалите и почвата, пише онлайн изданието Рhysics.org. Дори храната ни съдържа радиоактивни елементи, какъвто е калият.

Бананите са най-силно радиоактивният плод, защото съдържат калий в най-голямо количество.

Все пак това количество е пренебрежимо малко.

Толкова малки количества радиация не трябва да ни тревожат, уверяват ни учените. Човешкият организъм може успешно да се справи с незначителните дози, които получаваме всеки ден от заобикалящата ни среда. Трябва да сме загрижени, когато сме изложени непрекъснато на високи равнища на радиация, обяснява д-р Рего.

Според изследване, публикувано в Consumer Electronics Net, учените потвърждават, че нейонизиращата радиация, която преди се смяташе за безвредна за организма, всъщност може да увреди клетките. Това заключение е обосновано, тъй като 92.5% от проведените общо 80 експеримента, са показали промени в клетъчната структура при нискотемпературни нива.

Уврежданията засягат ДНК и са предпоставка за ракови заболявания, пише онлайн медията.

И още нещо. Изследване на Центъра за защита от нейонизираща радиация в САЩ показва, че

само 4 часа изложеност на радиация от мобилен телефон са достатъчни да блокират способността на мозъчните клетки да възстановяват увредени гени.

При мъжете носенето на мобилни телефони уврежда не само клетките и ДНК, но и спермата, като намалява нейната оплодителна роля, смятат някои специалисти.

Маркам Хийд, сътрудник на сп. Men’s Health, няколко изследвания са показали, че мъжете, които носят телефоните си в предния джоб на панталона си, са показали разредена концентрация на спермата и забавена скорост на сперматозоидите.

При друго изследване учените поставили човешка сперма под въздействието на телефонна радиация в продължение на 1 час. Резултатът бил функционални нарушения, включително проблеми в прикачването им към яйцеклетките.

За щастие има мерки, с които могат да предотвратят вредите от мобилните телефони.

Организацията Radio Frequency Safe препоръчва потребителите да се откажат от hands-free приложението и вместо това използват air-tube слушалки, които предпазват от радио честотите.

Тези слушалки имат въздушни камери, които осигуряват ясен звук и едновременно с това предпазват главата от облъчването. Съществуват също джобни протектори и калъфи, които спират радиацията, докато носите телефона си близо до тялото.

За 15-те години, откакто навлязоха в бита ни, учените все още не са определили докрай последствията от непрекъснатата употреба на мобилните телефони. В научните лаборатории всеки ден изникват нови доказателства, които сигнализират „Внимание!”.

И тъй като употребата на мобилните устройства ще нараства, д-р Рего съветва да бъдем в крак с новите знания за тях като разумни потребители:

„Излизат непрекъснато нови неща. Трябва да внимавате какво ползвате. Засега няма много хора, които се оплакват от проблеми заради телефоните си, но с времето такива оплаквания може да зачестяват ”.

Източник: bnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини