От х:

Днес в x:

Снощната буря одруса Крепост, остави къщи без ток

Десетки поразии е навършила снощната силна буря, която връхлетя Хасковско. И ако над областния град сякаш небето се отвори и изсипа здрав дъжд, то на 5-6 километра към съседния Димитровград вместо проливен дъжд се е развихрил помитащ вятър. Най-силни са били поривите между 20 и 20.30 ч. разказаха хората от с. Крепост. Там бурният вятър е разкъсал жиците на ул. „Ана Май“ и оставил хората без ток през нощта. Днес екипи на EVN отстраняваха повредата.

Гьотере силен вятър беше! Аз съм на 80 години, но такова чудо не бях виждал. Не стига, че ни остави на тъмно, а ни одруса и плодните дръвчета в дворчето. Разрушка всичко!“, разказа дядо Тодор Тодоров, чиято къща е сред останалите без ток снощи.

От покривите на много места в селото има съборени керемиди, разказа кметът на Крепост Димитър Белчев. Самият кметски имот също е с поражения от бесния вятър. Бурята свалила и преобърнала от метална стойка край басейна в двора на кметската къща слънчеви колектори. Всеки от тях струва 750 лв, служат за затопляне на водата в басейна, обясни управникът.

Днес той очакваше майстори да огледат щетите и да кажат дали колекторите ще могат да бъдат поправени, въпреки че Белчев не храни особена надежда. „Но това е, срещу природата не можеш да скачаш“, маха с ръка той.

И собствениците на черешовите градини край Крепост изплакаха, че днес заварили килим от обрулени плодове. Освен това заради обилните валежи напоследък черешите се пукали и мухлясвали направо на клона, разказаха местните производители. Затова и тази година се очакват загуби от реколтата. А на пазара край шосето до с. Крепост малко преди обед си беше направо пусто в сравнение с други дни.

Там черешите от прочутите с вкуса си сортове “биволско око“ и „хрущялки“ вече вървят за 2,50 килограма, а пък купиш ли си цяло кашонче, цената за кило пада на 2 лева.

 М. Манолва

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини