От х:

Днес в x:

Най-дълбоката дупка, пробита от хората на тази Земя

По времето на Студената война СССР и САЩ се надпреварвали в какво ли не. Предимството на идеологията и обществения строй във всяка от бившите съюзнички срещу фашизма се нуждаело от ежедневни доказателства. Впрочем през този период ежедневието не се променяло така драматично, както нашето.

За пример ще посочим един странен рекорд. Той е постигнат за 24 години - от 1970 до 1994 година руснаците успяват да направят най-дълбоката дупка в земните недра. Американците се отказали доста по-рано от тяхния супер дълбок сондаж в Мексико - през 1966 г. Но на Колския полуостров руската сонда бурела и бурела, и така достигнала дълбочина над 12 километра.

Това е най-дълбокият сондаж правен някога от хората и той няма нищо общо с търсенето на нефт. Учените се надявали да разберат тайните на земната кора. Планът бил да достигнат 15 км дълбочина. Когато сондата достигнала 12 262 метра през 1989 година вече имали известни проблеми, но ги преодолели. По това време планирали за година да достигнат дълбочина 13 500 м, а до края на 1993 година да са пробили 15 км в земната кора.

Обаче ги очаквала изненада. Температурата на тази дълбочина била 180 ° C, вместо очакваните 100 ° C. Това направило по-нататъшното пробиване невъзможно и така то е спряно през 1992. Учените пресметнали, че на 15 000 метра температурата ще е 300 ° С и свредлото вече няма да работи.

Колският супердълбок сондаж достигнал около една трета от дебелината на Балтийската континентална кора. Смята се, че тя е 35 километра дълбока и в дъното й са скалите на архайска възраст - над 2,5 милиарда години.

Проектът е част от обширни геофизични проучвания на структурата на Балтийския щит, на сеизмичнте процеси и топлинния режим в земната кора, нейния физически и химически състав и т.н.

Изследванията на добитите проби от тази дълбочина продължават и до днес. Например, на дълбочина 7 км са извадени непокътнати фосили на 24 вида планктон. Те са били живи преди около 2,7 милиарда години. Друго неочаквано откритие е голямото количество водород. Калта, която изтичала от дупката е описана като "кипяща" заради водорода.

Преди десетина години всичкото оборудване около сондажа на Колския полуостров е бракувано. Експериментът е преустановен окончателно през 2008 год.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини