От х:

Днес в x:

ГЕРБ шампиони по евронарушения, едно от тях "Свещената порта на Родопите"

Бумът на нередностите по европрограмите е в периода, когато регионалното министерство се оглавяваше от Росен Плевнелиев и наследилата го на поста Лиляна Павлова.

"Спрените пари по програма "Регионално развитие" са заради грешки, допуснати по проекти при управлението на ГЕРБ. Грешки и нередности се откриват във всяка година от програмния период, но са най-много в периода 2010 - до края на миналата година." Това заяви премиерът Пламен Орешарски. В този период от време регионалното министерство се оглавяваше от Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, която го наследи, след като той бе избран за президент.
Според Орешарски в решението на Еврокомисията за спирането на 90 млн. евро се посочва, че са открити нередности в пет проекта - три на община Бургас, един в Асеновград ("Асеновград - свещената порта на Родопите") и проект на МВР, чиято реализация обхваща три кабинета - на ГЕРБ, служебното правителство и сегашния министър Цветлин Йовчев.
Той потвърди, че първият сигнал за спиране на средства е дошъл преди няколко месеца, когато са били спрени средства по програма "Околна среда". Тогава самият Орешарски подчертал, че предстои последният тест за миналия програмен период и заключителните одити.
От Министерството на регионалното развитие потвърдиха, че са установени нарушения по проекти, реализирани между 2010 г. и 2013 г.
В свое писмо, Еврокомисията е поставила три условия, за да възстанови плащанията. Първо - да бъде направена повторна проверка на проведени обществени поръчки за представителна извадка на договорите по приоритетни оси 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма". Второ - да бъдат подобрени контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки. Трето - изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по отношение на процедурите за обществени поръчки.

Община Асеновград има даден ултиматум от седем дни, за да даде писмени обяснения как е определяла методиката за оценка офертите на кандидатите за изпълнители. Става дума за процедурите по възлагане доставка оборудването за Информационния център при крепостта, доставката на стенобойна техника и консервационните и реставрационни дейности, съобщи "Марица".

Всички условия като методика на оценка на офертите на принципа на т.нар. средно претеглена цена, са били изготвени и одобрени през 2010 г., обясниха от общинския отдел "Европейски проекти". Ръководител на този проект от старта му през 2010 г. бе зам.-кметът инж. Стоян Димитров, който остана и до самия му финал, макар вече в мандата на настоящия кмет Емил Караиванов.

Източник: в. Република

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини