От х:

Днес в x:

Седмокласници герои: 120 двойки по-малко при завишен критерий

Седмокласниците се справиха добре


Хасковските седмокласници показаха истински героизъм като показаха ръст на резултатите си от тазгодишните изпити за външно оценяване, които се явяваха и вход за елитните гимназии. Завишаването на оценките идва въпреки завишаване на скалата за оценяване. По закана на образователния министър Анелия Клисарова, вече щяха да са необходими повече точки за заветното 3. Така, вместо 18 точки, тазгодишния „среден“ идваше при 20 от 100 възможни.

Въпреки това, седмокласниците намалиха двойките по БЕЛ с 48, а по математика с 68. Цели 102-ма са с отлични оценки по български език и литература и още 32 - по математика. Средната оценка в изпита по словото на Кирил и Методий е 3.936 спрямо 3.891 през миналата година. По математика отчетения резултат е 3.507 спрямо 3.443 за 2013-та. 1372-а от явилите се 1956 ученици са изкарали позитивни/различни от 2/ оценки. Ръст има и при тези, които са останали за втория модул на изпита. Както е известно, тестът се делеше на две части, като първата стигаше за срочна оценка, а вторият и по-сложен модул се считаше за стъпка към елитните гимназии след седми клас. Понеже и с първия модул кандидатстването бе възможно, досега много седмокласници се занимаваше с него, пък за гимназиите „каквото сабя покаже“. През тази година обаче цели 1472-ма са си дали повече зор с втория модул, а по математика 1276 от 1947 дошли на изпита.

Резултатите от изпита са вече изкарани на „стената на плача“ в ученическите общежития, а всеки ученик може да си ги провери с индивидуалния номер в сайта на МОН. Първо класиране в гимназиите излиза на 17-ти юни, а записването по него става до 26-ти, съобщиха от РИО – Хасково.

Седмокласниците се борят за 1066 места в профилираните гимназии в Хасковско. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини