От х:

Днес в x:

Изследват медици и пациенти за хепатит

Д-р Славчо Близнаков и Иван Димитров

Близо 130 медици и пациенти на Отделението по диализа, от Спешното и Интензивното, ще се подложат на изследвания за хепатит B и C. Тази група ежедневно е подложена на риск от заразяване.

Кампанията е на „Асоциация на пациенти с бъбречни заболявания и приятели“. В нея се включиха „МБАЛ- Хасково” АД и МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали. Взетата кръв се изпраща в референтна лаборатория в София. Резултатите ще бъдат готови след около 20 дни и едва чак тогава ще могат да се дадат обобщени данни, обясни председателят на „Федерация български пациентски форум“ Иван Димитров, който е и член на надзорния съвет на Здравноосигурителната каса. Кампанията в Хасково и Кърджали ще продължи днес и утре. Тя се провеждала заради лошата държавна политика в здравеопазването, тъй като все по-малко пари се отпускат за тази сфера, обясни Димитров.

Най-лошото е когато един пациент, чакащ за трансплантация, се зарази с хепатит. Ако в този момент той бъде одобрен за интервенция, няма да може да се възползва, дори и да има пълна съвместимост с донора, тъй като лечението е продължително и има карантинни срокове. Въпреки че няма точен регистър на болните, според статистиците в страната има 1100 чакащи за трансплантация, от които около 1000 са за бъбрек. Според Иван Димитров пациентите на диализа са около 3000. Защо всички те не са записани като чакащи трансплантация, той не успя да даде логично обяснение. Можел само да гадае.

В 90% от случаите пациентите на хемодиализа пипват хепатит, при това без да го знаят, смятат медиците. Обикновено болестта се предава по кръвен или полов път.

Това е перспективна кампания, тъй като е свързана с превенция и профилактика, смята директорът на хасковската болница д-р Славчо Близнаков. Досега такива изследвания са направени на отделенията по хемодиализа в Стара Загора, Бургас и Карлово. Идеята е да се обхванат всички рискови групи в страната.

Междувременно пациентската организация води и съдебни дела – срещу институции, срещу държавата за ограничен достъп на пациенти до качествено лечение за каквото и да е заболяване, загуба на живот и други. Според юриста на организацията Лилия Николова през последните 2,5 г. във Федерация "Български пациентски форум“ няма оплаквания на пациенти от Хасковска област. Според нея това не означава, че всичко е наред, но хората, особено в провинцията, не си знаят правата и не знаят как да ги потърсят. Най-активни в това отношения са Варна, София, Пловдив и Бургас.

Анета Кутелова

Адвокат Лилия Николова (всредата)
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини