От х:

Днес в x:

Гонят лекари с 10 пъти по-голям наем

Лекарите са готови да бягат от болницата в Симеоновград

Драстично повишаване на наема е на път да изгони малкото лекари в Симеоновград, алармираха техни пациенти. По думите им стоматолозите, работещи в сградата на бившата болница са започнали да връщат здравни книжки и да ги съветват да си търсят друг лекар, защото те прекратявали работа. Същото щяло да се случи и джипитата. В града на Марица има едва 3-ма зъболекари, 4-ма общопрактикуващи, 1 очен и 1 детски специалист. Липсата на дори само един доктор ще остави стотици без медицинска помощ, опасяват се симеоновградчани.

Проверка на Haskovo.net установи, че проблемът е действителен, а макар и апокалиптични, опасенията на хората не са съвсем безпочвени. Наемът на бившата болница в Симеоновград, използвана в момента като ДКЦ, е вдигнат поне 10 пъти. „Вдигат ми наема на над 100 лв, но тези от общината знаят ли, че пътувам всеки ден до Хасково и разходите ми скачат на повече от 400 лв“, възнегодува стоматологът д-р Гено Василев. Той лекува в Симеоновград от 26 години, като почти ежедневно пътува до областния град, откъдето е родом. „Поне 20 % от пациентите ми идват с надути глави, абцеси, възпаления и прочие усложнения. Ако прекратя, ще трябва да се разхождат я до Гълъбово, я до Хасково“, предполага той и допълва, че проблемът не е толкова до парите, колкото до унижението, на което общината подлага лекарите. Според член 102, ал 4 от Закона за лечебните заведения, управителите на ДКЦ-то / и общината/ са длъжни „ да сключат наемни договори за помещенията по цени в размер 10 на сто от наемната цена, определена от съответния общински съвет по реда на Закона за общинската собственост“

С други думи наемът трябва да бъде 1/10 от нормалния наем в съответната зона на града. В наредбата за базисните цени за наем на общинска собственост обаче е записано, че „наемни цени в здравните заведения на територията на град Симеоновград в случаите на прилагане преференциите по чл. 102, ал. 4 от Закона за лечебните заведения става 2 лв. на кв.м“
Нормалният наем за първа зона, в която попада бившата болница, е 2.60 на квадрат.

За лекарите това означава, че ако досега са плащали символичните 5-10 лв. на месец, сега ще се бъркат със 100-150, а някои и повече за същия период. „Обидно е, защото местната власт не цени тези, които работят за здравето на хората й“, ядосан е д-р Василев, „пък и Симеоновград е един празен град и лесно може да се наеме една гарсониера за 50-70 лв. Вероятно и аз така ще направя“. Стоматологът обаче уточнява, че в такъв случай вече няма да работи с Касата, а на частно. Примерът му вероятно ще бъде последван и от останалите му колеги. Лекарите били единствените , които опазвали от разруха изоставената сграда, на затворената още през 2010-та болница, като на свои разноски са правили редица подобрения в обитаваните от тях кабинети.

Очевидно не става дума за финансови затруднения на общината, след като общинарите си вдигат заплатите, саркастични са обидените доктори.

Справка със законодателството на местния парламент потвърждава това. С решение 298 и 299 от последното заседание на ОбС, за „добри резултати“ се увеличават заплатите на кмета на Симеоновград, замкметовете, кметове на кметства и кметски наместници. Увеличените възнаграждения са за сметка на икономии от бюджета на общината.

Опитът да вземем мнението на местната власт се натъкна на липсващите й представители. Мобилният телефон на кмета Пейчо Стайков прегря от сигнал за свободно, а заместничката му Наталия Пачеманова направо си го беше изключила. Haskovo.net изразява готовност да публикува тяхното мнение и по-късно, в случай, че точно днес сме ги сварили в крайно натоварен делник.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини