От х:

Днес в x:

Боян Петров изкачи Канчендзьонга

Българският алпинист Боян Петров изкачи третия по височина връх в света Канчендзьонга, висок (8586 метра.

"Канчендзьонга е български!", написа Петров до „Дневник" в съобщение от базовия лагер .

"Вчера (20 май), развях знамето на 8586 м при температура минус 24 градуса и вятър не по-малко от 60 км/ч. Тръгнах от лагер 4 в 00.30 часа и стигнах върха в 14.35 часа", се казва в съобщението на българския алпинист.

Петров, който е зоологът и спелеолог, стана първият българин на върха, отстъпващ само на Еверест и К2. С този негов успех на 12 от 14-те осемхилядника в света вече са покорявани от наши санъродници.

Това беше вторият опит на Петров да стигне до върха от юг, след като при първия обърка последния етап от маршрута и стигна до 100 вертикални метра под върха.

"Много дълго и тежко изкачване за соло. Преди два часа се прибрах в базовия лагер и мога да се отпусна, много напрегнато ми беше", написа още Петров.

"Сега съм просто много щастлив", завършва съобщението.

От първото изкачване на Христо Проданов на връх Лхотце (8516 м) през 1981 г. досега българските алпинисти са успели да изкачат 12 от общо 14-те най-високи върха. Неизкачени засега остават вторият по височина К2 (8611) и Манаслу (8163 м).

По-късно тази година като част от проекта си "Българските осемхилядници" Боян Петров планира да изкачи и смятания за най-труден и опасен сред рекордьорите - К2.

В периода от 1838 до 1849 г. Канчендзьонга е смятан за най-високия връх в света и е разположен най-източно от осемхилядниците в Хималаите. Практически не се изкачва до най-високата точка, тъй като е свещен за жителите на Сиким. Алпинистите стигат до неговото подножие.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини