От х:

Днес в x:

Посредници зарибяват с нереални заплати

Фирми зарибяват кандидати за работа с нереално високи заплати. Някои от компаниите обявяват дори двойно по-голямо възнаграждение от реалното, само за да предизвикат интерес сред търсещите препитание.
“Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. Това са трикове, за да се провери пазарът”, обясни експертът по трудово права и бивш социален министър Иван Нейков. Преди дни две обяви за работа взривиха интернет пространството. В едната пловдивска болница „Св. Мина” търсят лекари-специалисти срещу заплата от 680 лв. В същото време сладкарница в столичния „Студентски град” предлага работа за сервитьорки срещу 1500 лв., като в това влиза заплата, процент от оборота и бакшиши. „Причината за този абсурд е, че в система на здравеопазването парите са твърде ограничени
и се опира до това има ли пари за заплати и колко са те”, обясни икономическият експерт Мика Зайкова пред Нова телевизия. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на годината средната заплата в София е била 1051 лв., а в Пловдив – 698 лв. Разликата в заплащането обаче не е само заради региона, защото справка в сайтовете за работа показва, че софийско ДКЦ търси акушерка за 800 лв. Всички ресторанти в центъра пък предлагат 1000 лв. заплата за сервитьорки. Според Зайкова у нас се наблюдава още един феномен – държавата дава по-висока заплата в сравнение с бизнеса. През периода януари-март 2014 г. възнагражденията в обществения сектора са били 890 лв., а в частния – 778 лв. В същото време чешка фирма предлага работа за 30 шивачки срещу 800 евро. Крайният срок за кандидатстване е 30 май, но до момента документи са подали 5 жени. „Очаквахме по-голям интерес. Една от жените се отказа, защото имала работа тук и не искала да рискува”, обясни пред „Монитор” експертът в Агенцията по заетостта Малина Тодорова.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини