От х:

Днес в x:

Родно Хасково предпочитано за баловете

Абитуриентите предпочитат да прекарат празничната вечер в Хасково

Родно Хасково се оказва предпочитано за баловете. Това показа проверка на Haskovo.net в 5 от местните гимназии. Тенденцията абитуриентите да празнуват в родния си град се запазва от около 5 г. насам. Отшумя модата да се празнува на Слънчев бряг, в курорти в чужбина, например в Турция и други държави. Според повечето директори това се дължи на факта, че когато балът е в Хасково, родителите могат да изпратят децата и да ги видят в пълния им блясък. Не на последно място обаче е и финансовата страна на нещата – балът на морето или в чужбина излиза доста по-солено за родителите. Освен това разходите по празничната нощ не са единствени. За повечето абитуриенти предстоят и задължителни разходи по кандидат-студентски изпити, такси и разноски покрай обучение във ВУЗ.

Не липсват обаче групички абитуриенти от някои училища, които след балната вечер ще празнуват още веднъж в Турция.

На 24 май ще са баловете на две от гимназиите – учениците от Езиковата ще бъдат в ресторанта на хотел „Европа“, а тези от Гимназията по лека промишленост ще се забавляват в ресторант „Хасково“. Директорът на Езиковата Пенка Делиева обясни, че от близо 5 г. гимназистите празнуват в Хасково, докато преди това са ходили на Слънчев бряг. Оттогава насам обаче учениците и техните родители са взели решение баловете да са в родния град. Освен това директорката подчерта, че да се празнува на Слънчев бряг, е голяма отговорност за учителите, които трябва да се грижат за безопасността на абитуриентите. Все пак по време на баловете по статистика на Слънчев бряг всяка година се събират близо 10 000 гимназисти.

Учениците от Гимназията по лека промишленост също са били абсолютни привърженици на морския курорт. И при тях обаче модата се е променила и вече празнуват в Хасково. Директорът на школото Росица Иванова обясни, че обръщат специално внимание на социално слабите деца и тези от домовете, които нямат възможност да си покрият разходите по бала. От гимназията им събирали пари и дарения от спонсори. Освен това ще им бъдат осигурени тоалети и прически за празничната вечер. Всички ученици трябва да са равни и да не се чувстват ощетени по някакъв начин, каза още Иванова.

На 25 май ще празнуват други две гимназии – учениците от ПМГ ще бъдат в ресторант „Фантазия“, а тези от Гимназията по дървообработване и строителство ще се забавляват в „Европа“.

Най-късно е балът на Финансово-стопанската гимназия – на 26 май, също в ресторант „Фантазия“. Два дни по-късно около 50 ученици ще заминат за Кушадасъ. Който има желание и възможност, е дал заявка, каза директорът Цанко Цанков.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини