От х:

Днес в x:

Гърците ни цакат с череши по евро и половина

12 т. минаха през вътрешната европейска граница между България и Гърция при ГКПП Капитан Петко във вторник. Според документите те влизат у нас на цена от 1,5 евро за килограм.

Предназначението им е за вътрешните пазари. За градовете, където има много консуматори, а няма производство. Вероятно от борсите до масите по пазарите гръцките череши ще стигнат цена от около 4-4,50 лв.

Първата реколта от прочутите череши от градините край димитровградското село Крепост също вече е на пазара от десетина дни. Плодовете са узрели малко по-рано от обичайното заради топлото време. Най-ранните крепостки череши се търгуват на цена от 4.50 докъм 6 лв. колкото струват по-едрите, конкуренти на гръцките, Въпреки, че са по-качествени, българските плодове застояват по пазара в Хасково заради по-високата си цена.

Гръцките череши също са хубави, а и по-евтини, признават някои от производителите. Едно от обясненият за разликата в цената е в различното подпомагане за стопаните. Гръцките овощари получават веднъж евросубсидии и втори път от държавата си, а българските - само държавна помощ, и то при драконовски условия.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини