От х:

Днес в x:

ДКЕВР откри близо 2700 нарушения на ЕРП-тата

2690 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества, съобщиха от ДКЕВР. Отчетени са некачествен ток и надути разходи.
Най-голям брой от нарушенията са свързани с подмяна на електромерите. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения от направени 1283 проверки (в 85% от проверените случаи). При ЕВН са установени 349 нарушения, за които са съставени констативни протоколи, при 553 проверки – това са 63% от направените проверки.

Други нарушения са свързани с отчитането на консумирана електроенергия за период, по-дълъг от утвърдения от ДКЕВР. Т.е. вместо ЕРП-то да отчита енергията за законоустановения срок (31 дни), те са отчитали за по-дълъг период, което е увеличило сметките за ток на хората за отчетения не законоустановен период.

От ДКЕВР отчетоха, че хората се оплакват от некачествено предоставената услуга, която е довела до изгарянето на голям брой електрически уреди.

"Наред с констатираните нарушения е установено изплащане на необосновани комисиони на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД и "Енерго-Про Мрежи" АД", се посочва в доклада.

При одита е извършен и задълбочен анализ на финансовите показатели на трите ЕРП-та, включително отчетените приходи, технологичните загуби и административните разходи и разходи за експлоатация и поддръжка. Дружествата през целия период са отчели милиони лева повече приходи над утвърдените.
В допълнение те са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и им е заложено от регулаторния орган.

Въпреки това дружествата не са отчели по-големи печалби, а са използвали тези спестени пари за увеличаване на административните разходи, в т.ч. консултантски услуги, комисиони, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и др. преки разходи за експлоатация и поддръжка.

ДКЕВР откри процедура по лишаването на ЕРП-тата от лиценз на 19 март, след като те прихванали дължими на НЕК около 350 млн. лева.

Вчера КЗК обвини трите ЕРП-та, че налагат необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа за кабелни и телефонни оператори.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини