От х:

Днес в x:

Ученици тръшнаха 30-метрово дърво и взеха златни медали

Медалистите Иван Тенчев, Хасан Тахир и Петко Георгиев

Ученици от гимназията по дървообработване и строителство в Хасково тръшнаха 30-метрова дърво и грабнаха златните медали на националното състезание по „Горски многобой“. Домакин на надпреварата, която се проведе от 7 до 9 май, бе Чепеларе.

Това бе заключителния етап от Панорамата на професионалното образование, организирана от МОН. Поради специфичния терен, на който се проведе състезанието, то бе последната фаза от надпреварата на професионалните умения на учениците.

„Битката бе изключително оспорвана. Участваха 8 отбора от професионални училища в цялата страна“, каза директорът на ПГДС „Цар Иван Асен II” Александър Батимов. За трета поредна година отборът на хасковската гимназия остави противниците далеч зад себе си. В случая това е прецедент, тъй като до сега не е имало училище, което три поредни години да е първенец в толкова трудно състезание, похвалиха се още от гимназията.

Хасковският отбор бе представляван от Иван Тенчев, Петко Георгиев от 11 клас и Хасан Тахир от 12 клас от специалност „Горско и ловно стопанство”, които спечелиха златните медали и вдигнаха купата на победителя. Те изпревариха противниците с 80 точки разлика в крайното класиране. „Необходимо е да имаш не само отлична професионална подготовка, но и да бъдеш физически издръжлив, много съобразителен, точен, прецизен, ловък и бърз. Момчетата показаха воля и характер в преодоляването на различните етапи", казаха от гимназията.

Тази година двукилометровият терен, по който протича състезанието, бе изключително тежък. Той се състои от два етапа. Първият бе индивидуално представяне и протече в следния ред: разпознаване на семена; спортен риболов; разпознаване на гъби, насекоми и на следи от животни; садене на фиданки. След първия етап Хасан бе трети в индивидуалната надпревара. За отборното класиране имаше и втора част в два пункта. Първият бе поваляне на дърво. За отбора на хасковската гимназия предизвикателството бе доста голямо. Момчетата трябваше да повалят гигант с височина 30 м и диаметър 60 см. Представиха се отлично, единодушни бяха техните ръководители Николай Попов, Диана Конгалова и Недрет Касим. Във втория пункт „горските“ трябваше да се справят с прецизно рязане на шайби и разглобяване и сглобяване на моторен трион.

След сумиране на точките от двата етапа нашият отбор е с минимален брой наказателни точки и изскочи пред всички с много голяма преднина, дори пред домакините, за които теренът бе добре познат.

За отличните постижения на момчетата най-голяма заслуга имат техните учители, които не пестиха време и сили, за да ги подготвят, казаха още от гимназията. Партньорите в организацията и провеждането на състезанието от страна на бизнеса наградиха участниците с комплекти работно облекло.

Анета Кутелова

Ръководителите Николай Попов (вляво) и Диана Конгалова (вдясно)
Директорът на гимнзията Александър Батимов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини