От х:

Днес в x:

Зарибяване: Готови за тигана изкушават от Черногорово

5 хиляди шаранчета бяха пуснати в яз. Черногорово на 29-ти април

5 хиляди шаранчета с тегло 500 грама бяха пуснати на воля тия дни в язовир Черногорово. През декември на миналата година там бяха разселени още 20 хиляди рибоци от същия вид. Зарибяването ще даде повече опции на рибарите след падането на риболовната забрана на 23-ти този месец, предполагат организаторите. Според специалисти, риби с такива размери имат реалния шанс да оцелеят почти на 100 % и се развият до пълноценни, а защо не и трофейни екземпляри.


Перспективата да оцелеят до тогава обаче остава съмнителна именно заради размерите им, които ги предпазват от естествените хищници, но не и от неестествения-човека. Оказва се, че според родното законодателство, дори и в тоя си вид зарибителния материал става за законен лов. Причината е, че нормативът на ИАРА следи за размери, а не за тегло. Законът позволява свободен улов за всички шарани над 30 см. Най-масовия зарибителен материал е от вида Тракия-1, който при тегло 500 грама достига 30-35 см, тоест готов за лов. Това е така наречение див шаран. Другият разселван, но значително по-рядко вид е така наречение „унгарски”. При него разрешените 30 см се достигат чак като рибокът премине 1 кило, което вече му придава приличен за тигана вид. За много от така наречените „месари” обаче няма разлика, стига ловът на рибата да не се наказва от закона. Единственият шанс шаранчетата все пак да достигнат зряла възраст е в статута на язовира в Черногорово, който се води за фирмен на торовия гигант Неохим. Оттам бдят над него като зеницата на окото си и го пазят за предимно представителни мероприятия. Благодарение на охраната през миналата година стана възможно поставянето на своеобразен рекорд по улов на сомове-гиганти – 12 на брой с тегло около 40 кила и дължина около 2 м всеки. А че шараните оцеляват, свидетелстват и много уловени екземпляри с тегло от 10 до 15кг.


Въдичарите обаче си признават, че независимо от охраната единственият шанс да оцелее рибното богатство е в техни ръце. Примерите в това отношение не са много, но ги има. В началото на април хасковска компания улови два 20-килограмови шарани в „Ивайловград”, но въпреки че уловът бе още разрешен от закона, рибарите ги върнаха невредими във водата след като забелязаха че рибите са „бременни” и им предстои скорошно изхвърляне на хайвера.

Г.Христов

Рибоците са с прилични размери
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини