От х:

Днес в x:

Бежанците се мръщят на 340 лв. заплата, отказват работа

Бежанците от лагерите у нас масово отказват да работят за минимална заплата. Такива примери има и в центъра край Свиленградското село Пъстрогор. Всеки момент там ще бъде подписан рамков договор между Агенцията за бежанците и Бюрото по труда в Свиленград за наемането на 6-има души сред чужденците със статут, обясни шефът на лагера Георги Марков. Предлаганата работа е за четирима души, които да се трудят в кухнята на бежанския център и още двама, които да бъдат назначени по договор като чистачи. Заплатата, която се предлага, е минималната за страната или 340 лева. Оказва се обаче, че никой от бежанците не желае да се обвързва с договор за тези пари. Единствената кандидатка за предложеното място в кухнята е жена от Ирак.

В същото време много от чужденците, макар и вече получили статут, не напускат лагера, а остават да живеят в него под претекст, че нямат достатъчно средства да излязат на свободен наем.

Целта на програмата между Агенцията за бежанците и бюрата по труда е бежанците да имат повече възможности да съберат средства, за да си наемат квартири и то абсолютно легално, коментира Марков.

При капацитет 300 души в лагера “Пъстрогор“ живеят в момента 264 чужденци. За 155 от тях процедурите по получаването на статут са приключили. Хуманитарен имат 125, 10 са с бежански.

Близо половината от сега живеещите в лагера в Пъстрогор вече веднъж са го напускали, обясни Марков. Повечето от тях са с хуманитарен статут, който не им позволява да излизат извън България.

Въпреки това чужденците са правили опити да се доберат до други държави от ЕС, в които имат свои близки или приятели. Желаните дестинации са основно Германия и Швеция.

Опитите им обаче са били безуспешни, залавяни са предимно в Гърция и Румъния, а тамошните власти са ги върнали отново у нас. Така хората са попаднали обратно в лагера, където много от тях са закотвени от месеци. При повторния прием в бежанския център пишат в мотивите си, че искат да останат да живеят в центъра, защото са се ошушкали до стотинка в опита си да се доберат до по-богатите европейски държави и вече не могат да си позволят наем на квартира, обясни Марков.

Въпреки че по закон след получаването на статут в 14-дневен срок, бежанците трябва да напуснат лагера, ако те решат да останат в него, не могат да бъдат изгонени.

Струпването на хора със статут в лагерите обаче поражда друг проблем - възпрепятства приема на нови емигранти и задвижването на процедурите им, обясни Марков.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини