От х:

Днес в x:

Отрязаха от корен чинарите в центъра, били опасни

40-годишните дървета в центъра на Хасково – между общината и областната администрация, бяха отрязани от корен днес от работници на „Екопрогрес“. Масовата сеч привлече много граждани, които се скупчиха да наблюдават рязането и да го коментират.

„Снимайте, снимайте. Аз съм ги садил тези дървета преди повече от 40 години“, обърна се към репортер на Haskovo.net възрастен мъж. „Казвам се Недялко Йорданов. Преди години работех в тогавашната „Чистота“, вече съм пенсионер. Аз лично съм садил този американски дъб“, обясни той. Тогава наричали чинара така. „Бързо растеше, но го поливахме редовно. Защо ги секат сега? Кметът като си науми нещо, не го интересува“, отсече мъжът.

„Тази сеч не беше планирана. В хода на реконструкцията на центъра обаче, когато разкопаха за полагане на нови тръби, видяхме, че кореновата им система е съвсем слаба“, обясни Венета Тенчева, главен еколог на общината. По думите й дърветата са опасни. „Техните листа окапват много късно, когато вече е паднал снегът. Имат много голяма и разклонена корона, при тежък и лепкав сняг може да стане беля. Добре че видяхме слабите им корени, преди да е станал инцидент“, обясни Тенчева. Тя допълни, че дърветата са садени през 80-те, при реконструкция на центъра. „Отдолу има тухли и камъни, корените не са могли да се развият“, каза още Тенчева.

Изсичането на чинарите става в деня, в който бе разпространено писмо от екологични организации до общината, в които те протестират срещу унищожаването на дървета в града.

Писмото на природозащитниците до общината, както и отговора на кмета можете да видите в колонката вдясно "Още по темата".

Тодор Кръшков 

Недялко Йорданов: Аз съм садил тези дървета

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини