От х:

Днес в x:

Скандал!Фалшификатор на родната история замеси България,Турция и Англия в дипломатическа интрига

Фалшификаторът на българската история холандския професор Махиел Кийл замеси страната ни в дипломатическа интрига манипулирайки важен момент от българската история. В негова статия посветена на Плевенската епопея по време на Руско –турската освободителна война, се твърди че костите на турските войници били положени в масови гробове, по късно били ексхумирани и транспортирани до Англия от британска фирма , където били използвани за тор. Статията е публикувана в Енциклопедия на исляма, издадена в Париж.Оказва се, че Махиел Кийл преиначава текст на американския автор R.Furneaux. Той разказва плевенски анегдот, според който 30 тона кости,на 30 000 убити били транспортирани за да торят полетата на Великобритания. Така те приключили „кариерата” си, жертвайки живота си при атаката и защитата на Плевен. Никъде не е конкретизирано ,че става дума за турски воини,нито че са екскхумирани.

Фалшификацията цъфва като въшка на чело в книгата „Турците в България”,чийто съставител е Антони Георгиев.Той е и автор на статия, която лансира не версията от анегдота, а тази на Махиел Кийл. На 14.11.2012 г. книгата е представена в БТА в присъствието на посланиците на европейските държави по инициатива на турския им колега.

Институтът за исторически изследвания към БАН реагира остро и разкри фалшификацията. Шефът на института проф.Илия Тодев излезе със специално становище.

Възмутени жителите на Плевен събират подписка до българските държавни мъже и посланиците на Турция,,Англия,Русия, в която изразяват недоумение защо с благословията на приятелска страна се извършват фалшификации на българската история.

Настояват БАН да извърши цялостен преглед на творчеството на Махиел Кийл. Ще припомним,че той бе основният рупор на Турция в антибългарската кампания по време на т.нар. Възродителния процес. Сега Кийл се е нагърбил с друга задача- да осветлява „помашката „ история. Той услужливо отрече насилствената ислямизация по времето на османското иго и се опита да изкара като фалшификат приписката на поп Методи Драгинов за налагането на мюсюлманската религия в Чепинско.

Плевенчани настояват главният редактор на „Вагабонд медия”, издала книгата Турците в България да се извини публично и да се изтегли целия тираж на изданието. В подписката се изисква турския посланик да даде обяснение пред българското дипломатическо ведомство.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини