От х:

Днес в x:

Арменците в Хасково почетоха жертвите от кланетата в Турция преди 99 г.

Хасковската арменска общност почете 99-годишнината от масовите кланета на арменци от младотурците в Османската империя през 1915-1916-та година с шествие по централните улици на града. Групата тръгна с венци и цветя от читалище „Заря” и стигна до арменската църква "Сурп Степанос", зад която има мемориален комплекс.

99 години от арменския геноцид в Турция се отбелязват на 24 април и в други български градове, в които има компактни арменски общности. В София по този повод има автошествие, в Пловдив - шествие по главната улица и митинг в двора на арменската църква в града.

Арменски историци и политически анализатори отбелязват, че според редица проучвания, между 1915 и 1923 г. в Турция са избити не по-малко от 1,5 милиона арменци, което, според тях, представлява около 50% от цялата численост на арменския етнос на Балканите и в Близкия изток.

Арменците в България идват от европейските турски територии. Арменският геноцид в Турция е признат от Русия, Франция, Литва, Уругвай, Италианската камара на депутатите, по-голямата част от американските щати, парламентите на Гърция, Кипър, Аржентина, Белгия, Уелс, Националния съвет на Швейцария, Камарата на общините на парламента на Канада и полския Сейм.

Преди дни турският премиер Ердоган изненадващо поднесе извинения и изказа съболезнованията си на потомците на изкланите преди 99 години, макар че официална Турция и до днес не признава геноцида. На свой ред арменският президент Серж Саргсян заяви, че Турция трябва да признае арменския геноцид, защото само в този случай ще може да предотврати повтарянето на подобни събития

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини