От х:

Днес в x:

Пак отстраниха Ванчев, обявяват конкурс за окръжен прокурор

Иван Ванчев остава като редови прокурор

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев за трети път е отстранен от поста. Той ще остане на работа като редови прокурор. Решението е на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Това потвърди самият Ванчев пред Haskovo.net и допълни, че ще обжалва решението на дисциплинарния съвет. "Въпроса е принципен. Когато човек се чувства невинен, защо трябва да поема вина?", добави той.

Наказанието е във връзка със СРС-скандала от лятото на миналата година, когато в медиите изтекоха разговори на Ванчев с колегата му Емил Христов, Камен Ситнилски и Румен Боев във връзка с избора на членове на ВСС от прокурорската квота.

Имало дори предложения Ванчев да бъде понижен в ранг и в длъжност, но при дебатите мнозинството от кадроваци на ВСС се обединили, че магистратът трябва да бъде освободен от ръководния пост. Той обаче ще остане на работа като редови прокурор. На практика наказанието няма съществена стойност, тъй като мандатът му изтича след два месеца – на 22 юни. До 18 юни той е командирован в окръжна прокуратура в Пловдив. Но той все още не е заминал за Града под тепетата, тъй като е в платен отпуск до 27 май.

Междувременно ВСС стартира процедура за избор на окръжен прокурор на Хасково. Решението е взето на заседание миналия четвъртък, но има 14-дневен срок за обжалване след обнародване в Държавен вестник. След изтичането му кандидатите ще могат да подават заявления за участие в конкурса.



Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини