От х:

Днес в x:

Станишев: Дончев да излезе от ролята на експерт

Томислав Дончев да излезе от ролята на експерт и да разбере, че работата в ЕС на първо място е политика, а не технически проекти за усвояване на средства“. С тези думи лидерът на БСП и водач на листата на Коалиция за България за евроизборите Сергей Станишев коментира в Хасково изказването на опонента си за вота от ГЕРБ Томислав Дончев, че първо трябва да се дебатира за членството на България в ЕС, а после за лявото и дясното в европарламента.

Господин Дончев се обърква тежко. Има две концепции за ЕС, две алтернативи. Статуквото се олицетворява от ЕНП, които по време на финансовата криза, казаха: Рецептата е една-орязване на публичните разходи, нулев бюджетен дефицит и кризата изчезва, пазарът ще реши всичко. Вече пет години обаче политиката, която беше налагана от Брюксел на замразяване и орязване на всичко социално, и реализирана от Дянков с огромно удоволствие и в България, доведе у нас до 400 000 нови безработни и десетки хиляди фалирали фирми.“

Станишев смята, че единствената алтернатива на политиката на ЕНП е тази на европейските социалисти, според които само мерките на финансовите рестрикции няма до доведат до излизане от кризата, а напротив-ще задълбочат неравенствата между страните-членки и между богати и бедни. Според прогнозата на президентът на Партията на европейските социалисти това ще отдалечи ЕС от хората.

Именно затова по думите на Станишев предстоящите през май избори за евродепутати ще са „титаничен сблъсък за Европа между СНП и ПЕС“
В Хасково Станишев коментира още и разпределението на държавниото подпомагане за общините. Той посочи, че преди целият публичен ресурс се насочваше само в няколко градове-София, Бургас, Пловдив, а за по-малките нямаше почти нищо. Програмата за инвестиционно развитие на правителството е един от начините за поправяне на тази несправедливост. Аз лично съм доволен, че бяха одобрени за малка община като Харманли доста средства.“ За това причините са две, посочи лидерът на БСП-едната е, че в Харманли са били подготвени добри проекти, а другата, че е било резонно държавата да помогне на общината заради бежанската криза и многото чужденци, които са в лагера на нейна територия.

Станишев посочи още, че за последните 9 месеца са дадени 10 пъти повече средства за спортна инфраструкутра у нас, отколкото за целия мандат на ГЕРБ.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини