От х:

Днес в x:

Армията безработни в Хасково - с дипломи, но без опит

Кандидатки за фризьорки

Хасковските безработни може да имат дипломи, но често нямат умения да вършат това, за което са им издадени. Това констатираха с горчивина работодатели на днешната борса за безработни, организирана от Бюрото по труда в НТС. Няколкостотин търсещи работа обсадиха сградата в търпеливо очакване да пробият до третия етаж, където бяха разпънати щандовете на фирмите. 22-ма работодатели от Хасково и региона потърсиха работна ръка, като нуждата им от персонал се измерваше в стотици. Заплащането поне на хартия бе щедро. Стига наетите да могат да работят.

 

Не ме интересува толкова дипломата, колкото дали могат да вършат тази работа“, обясни собственикът на фирма, наемаща сервитьори, готвачи, бармани за кръчма в Китен. Заведението било в центъра и имало голям поток от клиенти. „Няма за кога да се учат, трябва да могат да сервират“, отсече човекът с очевиден намек, че много от кандидатите тепърва ще усвояват таблата по времето за бачкане, ако бъдат наети. Морските кръчми разчитат на сезон от порядъка на 50 дни, като всеки ден година храни. Затова не правят компромиси с уменията, защото „дипломите не сервират“. Заплащането за сервитьорите изглежда щедро - 5% от дневния оборот, което за кръчма с кухня и жива музика си е доста. Бакшишът е неприкосновен и отделен. Барманите обаче са на твърдо заплащане. Масово се търсеха и хора за ваканционно селище Дюни, като фирмата имаше цял ферман от свободни позиции за работа.

 

Фризьорски салон също бе петимен за хора, които знаят какво правят. Търсят се фризьорки и маникюристки. Макар и негласно, мъжете май не ги бива много за тази работа и красивите шефки на салона не разчитаха на тях.

 

За разлика от сферата на услугите, на щанда за занаятчии бе почти празно. Нуждата от заварчици, шлосери и въобще майстори по обработка на метала продължава да е вопиеща, но май няма дори и такива с дипломи, камо ли с опит. Нито опит, нито диплома търси Екопрогрес, които търсят работници в озеленяването. Достатъчно било и основно образование. Значително по-високи бяха изискванията на димитровградския торов гигант, където дори предлагат шефска длъжност - “началник отдел по поддръжка на оборудването“. За останалите позиции пък освен образование се търси допълнителна квалификация. Поне в началото отбиването на този щанд ставаше по грешка.

 

Че уменията се търсят повече от хартията, която ги удостоверява, доказваше и начинът на заплащане. Хасковска фирма за мебели на вграждане, бе заковала дневен надник между 25 до 59 лв. в зависимост от броя изработени мебели. Надници в зависимост от продуктивността предлагаха и повечето от фирмите, особено в производството.

 

Разчулото се изискване за стаж докара горчиви усмивки в младата част от търсещите работа. „Няма как да имаме опит преди да ни наемат на работа. Ако нямаме подходящите дипломи пък, използват това като претекст за по-ниски заплати. Всичко е едно голямо надлъгване“, разочаровано коментира 29-годишната Ергюл от Хасково, която със своя дружка се чудеше дали въобще има смисъл да се качва до борсата. Доста от другите, които си направиха тоя труд, излязоха след около 5 минути.

 

Като цяло обаче популярността на трудовата борса нараства през всяка от трите години, през които се провежда, коментираха организаторите. Днешното стълпотворение пред НТС бе рекордно.

 

Г. Христов

 

Екопрогрес няма големи изисквания към мераклиите за озеленители

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини