От х:

Днес в x:

Селата на Кърджалийско опустяват, времето ни краде историята

Автографи

Опустяващите села отново са в центъра на вниманието на книга на радио-журналиста Румен Стоичков. Сред тях са и поселения в Кърджалийско,които някога са били изпълнени с живот. Съжителството между християни и мюсюлмани,общите курбани, почитане на аязмо са сред фактите разказани за Пчеларово и Петелово. Шумнатица е представена със римските си мостове и стари воденици. Репортажите на Стоичков са публикувани във новата му книга „Из стръмнините на България”. Тя бе представена снощи във Военния клуб в Кърджали. Така бе отбелязан Международния ден на книгата и авторското право.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е българска филология в Софийския университет „Св.Климент Охридски”.От 25 г. е в Българското национално радио. От 1991 г. работи в програма „12+3”.В момента е репортер в „Нощен хоризонт”.Има зад гърба си 1100 предавания.Носител е на много престижни награди.

Пред кърджалийци Стоичков се явява за втори път. Преди няколко месеца представи първата си книга с репортажи от България ,наречена „Преди забравата”. Казва,че от 16 презентации, най- успешна е била тази в Кърджали. Затова представянето на новата книга започва от нашия град.

По високите места хората са по –интересни,по-очукани и по борбени. Височините на България са изпълнени с предания за калета,битки,засади,хайдути. В тях има много история. Затова тази книга е посветена на тях казва авторът. Той твърди,че писането на репортажи за книгите му с перодръжка е по-завладяващо от проблемите, които представя в „Нощен хоризонт”. Затова готви и трета книга.

Авторът посочи, че бил много впечатлен от църквата на изоставеното село Богородица в планината Огражден. Тя оцеляла няколко пъти през османското иго благодарение на уникален стенопис. На него свети Георги бил изографисан с фес. Стоичков е силно впечатлен и от местността Вадиочник, където попада на камъка, до който са ослепени самуиловите воини през 1014 г.

Георги Кулов

Представяне
Публиката
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини