От х:

Днес в x:

Дъжд и прах от Сахара над страната

Над страната се развива мощен циклон, който идва от Африка и ще вали дъжд през целия ден.

В зараждането си циклона беше над Северна Африка и оттам е завлякъл пясък и прах, който е над нашата страна в момента, съобщиха за БГНЕС от НИМХ. В София въздухът е запрашен в момента. По автомобилите има полепнал прах, който вятърът го раздухва по улиците.

Над София през днешния ден очакваното количество валеж е около 10 л на кв. м. В отделни райони, където ще се развие мощна буря би могло да паднат и по-големи количества, по-вероятно е това да стане в северозападните райони, Предбалкана, както и в Югозападна България, уточниха от НИМХ.

На много места ще вали дъжд. Интензивни и придружени с гръмотевици ще са валежите след обяд в югозападната половина от страната, докато в североизточната ще са само на отделни места и предимно слаби. Ще се усили източният вятър, в Дунавската равнина и източните райони на Горнотракийската низина, умерен. Минималните температури ще са между 10° и 15°, в София 11°. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 17° и 22°, в София 17°-18°.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и ще вали дъжд, само в най-високата част на Рила и Пирин - сняг. Ще се развият и гръмотевични бури. Ще духа умерен и силен изток-югоизточен вятър, по-слаб в Рило-Родопската област, но по време на гръмотевичните бури ще е с променлива посока и скорост. По Черноморието ще бъде предимно облачно.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини