От х:

Днес в x:

Внезапна проверка и в болницата в Кърджали

НЗОК няма да изплати 1,5 млн. лв. на болниците заради надлимитна дейност. Това съобщи управителят на НЗОК Румяна Тодорова пред журналисти. "Това са санкции и пари, които няма да се изплатят на болниците. Там, където има санкции, обикновено дейността пада и цената на пътеката не се заплаща", обясни тя.

Внезапна проверка на здравната каса е открила нарушения в 38% от проверени общо 37 лечебни заведения за болнична помощ. Тя е извършена болници в София, Пловдив, Пазарджик, Перник, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Шумен. Целта е била да се проверят пациентите, които са хоспитализирани, дали са все още в лечебните заведения по празниците и дали това кореспондира с тежестта на тяхното заболяване, обясни Румяна Тодорова. Открити са нарушения в 14 болници.

Проверяващите забелязали, че в големите болници много хора идват за амбулаторен преглед, като нито един от случаите не е бил спешен. В една софийска болница, например на 17 април са били изписани всички пациенти, които са били по клинична пътека. Управителят на НЗОК зададе въпроса дали всички те са били в еднакво състояние, за да бъдат изписвани по едно и също време.

„Не можем да сложим всички болнични заведения под общ знаменател. Ще продължим с внезапните проверки, такива ще има и през следващите празници“, каза Румяна Тодорова.

Планови проверки в 136 държавни, общински и частни болници, извършени през януари-март, са констатирали 1570 нарушения. Основно те са свързани с хоспитализации на пациенти, които нямат нужда от болнично лечение; хоспитализации по спешност, неотговарящи на критериите; прием за болнично лечение по по-скъпа клинична пътека и лечение само на основното, но не и на съпътстващите го заболявания; отчитане на повече брой пациенти отколкото е броят на леглата и др. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини