От х:

Днес в x:

Родителите на „Шестте ангела“ от Симеоновград дават 900 000 лв. за пострадали деца

Почернените родители на младежите, загинали при зверската катастрофа навръх Великден преди 3 години, ще дарят парите от застрахователните обезщетения на болни и пострадали при катастрофи деца. Те очакват да получат от застрахователите по около 150 000 лв за всяка от убитите си рожби. 

Три години след нелепата смърт на Красимир, Яница, Гошо, Евгени, Трифон, и Мелин, лобното им място на тротоара метри от дома на Гошо е обсипано с цветя.

На отсрещната страна на пътя се виждат няколко свити на две фигури да палят свещички пред статуите на Шестте ангела. Това са майките на  Гошо и Яница Славка и Магдалена, и лелята на Краси Ваня.

Жените идват често да поддържат градината в мемориалния комплекс. Разказват, че в паркчето около паметните плочи на децата им сядат и случайни хора, просто пътуващи в тази посока. Спират колите си, слизат и полагат цветя. "Виждала съм хора и да водят децата си, да им разказват за Черния Великден. А това е една от идеите, с които изградихме мемориала-да е като червена лампичка за всички участници в движението“, казва Магдалена Георгиева.

Макар че виновниците за смъртта на децата им са в затвора, с присъди от 12 г за шофьора на колата-убиец Данаил, и 7-години за собственика й, Живко, родителите няма да намерят покой докато не се въведат още по-драконовски мерки в закона. Те настояват при убийство на пътя от пиян шофьор да бъде въведена квалификацията за деянието му „ убийство при евентуален умисъл“ и да се налагат по-строги присъди.

Въпреки, че инициативата ни преди време доведе до отпадането на споразуменията при смъртни случаи с пиян шофьор, все още убийците на пътя са много. Всеки ден има по една почернена къща след инциденти на пътя. А българинът все приема нещата, така че в се едно не се отнасят за него. Все смятаме, че на нас няма да ни се случи, че ще ни се размине. Затова трябват още по-строги законови мерки. Защото след няколко месеца Живко и Данаил ще започнат да си идват в отпуск. След още известно време и ще излязат от затвора, ще се приберат при родителите си, после ще се задомят. А ние вече не чакаме никого...нашите деца си отидоха без време.“, казва Славка Митева.

Майките чакат вече втора година да се изгради по улицата край мемориала и нова повдигната пешеходна пътека. Казват, че за нея има преведени 11 000 лв на общината от Фондация “Червена пътека“ и недоумяват защо полагането й все още се бави.

Тази вечер Симеоновград  ще почете паметта на шестимата загинали тийнейджъри с панихида.

Точно в 23.30 ч. -часът, в който летящият с бясна скорост Опел, шофиран от Данаил, буквално прави на пихтия вървящите по тротоара към църквата деца, небето ще бъде осветена от заря.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини