От х:

Днес в x:

"Нюзуик": Бивш дипломат на САЩ в София е подозиран във връзки с мафията

Грегъри Хюстън, аташе по въпросите на сигурността в посолството на САЩ в София в периода  2006-2009, е бил заподозрян, че е продал стотици американски визи на българи и е свързан с организираната престъпност. Това е било установено от вътрешно разследване на Държавния департамент, но докладът по него е останал само в работен вариант и на Хюстън е било позволено да се пенсионира, вместо да се стига до съд.

Това се разказва в обширна статия за американското списание "Нюзуик", автор на която е Джеф Стайн. Той предизвика фурор в България с публикации във влиятелното вашингтонско издание "Конгрешънъл куотърли", в които твърдеше, че поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна швейцарска банка в средата на миналото десетилетие, представя Бойко Борисов като "бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България". "Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов (...) е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на (президента Джордж) Буш в борбата с тероризма и която слага Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери", се казваше в статията от март 2007г.

Сега Джеф Стайн се връща към същия период, когато Борисов е кмет, лидер на партия ГЕРБ и министър-председател. Той твърди, че разполага с работния доклад на службата за вътрешен инспекторат на Държавния департамент, в който по адрес на Грег Хюстън се казвало: "Други обвинения включват връзки с мафията в София, даване на препоръка за над 400 визи и злоупотреба с използването на бронирани коли". Разследването в България е било ръководено от Стив Суановски, който през юли 2011г. казва "Общо взето, действията на Хюстън в България надхвърлят всичко, което можете да си представите".

Сега Хюстън коментира пред автора на статията в "Нюзуик", че е бил разпитван от Суановски и друг агент за визите за българи, но никога не е взимал пари или услуги за това и че 400 "не е нещо необичайно за хора от бившите съветски страни". Той твърди, че тези разпити го съсипали и през декември 2010г. подал молба за напускане след 16 години кариера в дипломатическата сигурност на САЩ. "Напуснах, за да прекратя тази безсмислица", казва той и допълва, че години по-късно заради този случай не успява да получи работа, в която се иска одобрение за достъп до класифицирана информация.

Но статията започва от съвсем друго място - град Хуарес в Мексико, където на 13 март 2010г. две коли са засипани с куршуми, вероятно от мексиканската наркомафия. В едната загиват Лесли Енрикес и съпругът й, а в другата - съпругът на мексиканка, работеща за консулството на САЩ в този граничен град. Енрикес е мексиканка, работеща за консулството. По-късно високопоставен служител на мексиканската полиция казва, че убиец от местен наркокартел, признал за покушението, обяснил, че тя е ликвидирана, защото давала визи на конкурентна банда - нещо, което американските официални лица отричат.

Дейвид Фарингтън, агентът от бюрото за дипломатическа сигурност, разследвал нападението, обърнал внимание на това, че Грегъри Хюстън, който по това време е старшият представител на това бюро в Хуарес, оживено е разпитвал за жертвите. Постепенно Фарингтън започнал да подозира, че Хюстън или е дал на наркокартел имената им, или е знаел, че нещо се готви срещу тях, но не ги е предупредил. Преди да стигне до по-категорични заключения, той е остранен от случая, отнети са му служебната карта и оръжието, намалена е заплатата му и му е наредено да мине през психотест.
Именно до Фарингтън е било адресирано съобщението на Стив Суановски за делата на Хюстън в София и че има нещо съмнително в ролята му около убийството в Хуарес. Хюстън категорично отхвърля подозренията, че е свързан с престъплението, станало докато той си взел еднодневна почивка и бил в Монтерей, Мексико.

Фарингтън продължил да се интересува от случая дълго след като той е поет от ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и Специалнте части за борба с тероризма и през август 2012г. пише на водещия прокурор по делото, че е абсолютно убеден, че Хюстън е предал на наркомафията две имена, едното от които е на застреляната Енрикес. Суановски твърди сега, че администрацията е потулила случая и ги е разкарала то него, "защото отворих врата, а те не искаха да разберат какво се крие зад нея".

Кой е Грег Хюстън

Човекът, който допреди пет години отговаря за сигурността на посолството на САЩ в София, израства в Хюстън, щата Тексас, и е завършил Стратегическо разузнаване в Колежа за разузнаване на американската армия (Joint Military Intelligence College или JMIC). След това се дипломира в щатския университет на Тенеси в Нешвил и работи в Бюрото за дипломатическа сигурност към Държавния департамент, където от специален агент достига до ниво регионален ръководител.

През 2008г. той Хюстън дава интервю за излизащото на английски език в българско списание Vagabond, което го описва като отличаващ се в България с това, че е чернокож и с внушителна фигура.

Понеже това е годината на първата предизборна кампания на Барак Обама, разговорът се върти основно около темата за расизма в САЩ. Но между другото става дума и за това, че е работил за Пентагона в Турция, Германия и Италия, а мисиите му в Държавния департамент преди тази в София включват Салвадор и Мексико.

Хюстън се изказва много положително за толерантността на българите и че много харесва България и особено това да обикаля в провинцията като Видин, Лом или Дупница.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини